• Weeksluiting

AEX goed geluimd het Paasweekend in

Week 16

De AEX is de verkorte handelsweek richting Pasen goed doorgekomen. Beleggers reageerden verheugd op de laatste Chinese groeicijfers en diverse kwartaalresultaten, van onder andere ASML en Unilever.

De AEX-index steeg met 1,4% naar 569,61 punten.
Het was een relatief rustige week. Alle beurzen waren vrijdag gesloten vanwege Goede Vrijdag. Er was weinig nieuws over de Brexit en heikele thema's, zoals de handelsspanningen tussen de VS en Europa, speelden slechts op de achtergrond een rol.

Handelsakkoord in zicht

De VS hoopt met China uiterlijk eind mei of begin juni een handelsakkoord te sluiten, meldde The Wall Street Journal. Een concrete datum voor een top tussen de Amerikaanse president Trump en zijn ambtsgenoot Xi Jinping is er echter nog niet.


Chinese groeidata beter dan verwacht

Beleggers reageerden positief op het bericht dat de Chinese economie in het eerste kwartaal met 6,4% was gegroeid. Dat was beter dan verwacht.
Een marktanalist van CMC Markets waarschuwde wel voor een vertekend beeld omdat Beijing veel geld in de economie had gepompt, terwijl de consumptieve uitgaven afnamen.

Eurozone raakt achterop

Maar terwijl de zorgen over de Chinese economie lijken af te nemen, worden die voor de eurozone groter. De economische activiteit in de muntunie groeide per saldo in een iets lager tempo. De samengestelde inkoopmanagersindex daalde van 51,6 in maart naar 51,3 in april.

Beige Book verrast niet

Het Beige Book van de Federal Reserve, dat dient als leidraad voor het rentebeleid, liet zien dat de Amerikaanse economie tussen maart en begin april in een 'gering tot gematigd' tempo is gegroeid.

Stijgers en dalers

In de AEX ging ArcelorMittal afgelopen week aan kop, met een winst van 4,9%. De staalproducent kreeg groen licht van Brussel om diverse fabrieken af te stoten. Ook de beter dan verwachte groeicijfers uit China gaven het aandeel een impuls.

ING en ABN Amro

ING (+1,5%) en ABN Amro (+3,2%) liftten mee met beter dan verwachte kwartaalcijfers van enkele Amerikaanse banken.

ING trok daarnaast de aandacht omdat het concern volgens een Duits zakenblad interesse zou hebben getoond in een overname van Commerzbank.

Vopak, ASML en Unilever

Vopak zag de koers met 2,5% opveren na de presentatie van de kwartaalcijfers. Het tankopslagbedrijf boekte een hoger bedrijfsresultaat op een hogere omzet.
Ook de cijfers van ASML werden beloond met een koersstijging van 2,5%. De chipmachinefabrikant heeft een zwakke jaarstart achter de rug, maar hiervoor had het concern al bij de jaarcijfers gewaarschuwd.
Toch lagen de resultaten afgelopen kwartaal wel iets hoger dan ASML zelf had voorzien.
Indexzwaargewicht Unilever (+2,7%) zat eveneens in de lift na de cijferpublicatie.
Galapagos, dat de afgelopen weken juist flink was gestegen, stond onder druk en leverde 6,7% in.

Midkap

In de Midkap stonden beleggers op de banken voor de cijfers van Arcadis (+13,5%). Ook de resultaten van Flow Traders (+4,7%), Basic-Fit (+3,3%) en TomTom (+3%) werden positief onthaald.
Onder de kleinere aandelen schoot Kiadis Pharma met 6,2% omhoog na de overname van Cytosen Therapeutics. 
Ajax schoot bijna 12% omhoog, nadat de Amsterdamse voetbalclub zich ten koste van Juventus had geplaatst voor de halve finale van de Champions League. 


Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?