• Terugblik

Stap terug in bomvolle cijferweek

Week 17

De AEX deed in de verkorte handelsweek na Pasen een stap terug. De grote stroom kwartaalcijfers werd wisselend ontvangen.

De AEX-index daalde vorige week met 0,4% naar 567,18 punten.
Het was een relatief rustige week, ook omdat vrijwel alle beurzen maandag de deuren gesloten hielden vanwege Tweede Paasdag.


Tegenvallende Ifo-index

Ondanks de recente nieuwe records op Wall Street leek er toch wat twijfel in de markt te zijn. Dat kwam onder andere tot uiting in een zwakke Ifo-index die het ondernemersvertrouwen in Duitsland meet. De index was gedaald naar 99,2 en dat was onder de verwachting.


Gemengde Amerikaanse kwartaalcijfers

In de VS openden diverse bekende namen, zoals Tesla, Microsoft, Intel, Facebook, Caterpillar, Boeing en 3M de boeken.
Tesla zag het kwartaalverlies flink oplopen, terwijl de verkopen van elektrische voertuigen afnamen. "Het bedrijf heeft voor later dit jaar beterschap beloofd, maar niet iedereen denkt dat Tesla het einde van het jaar haalt", zeiden handelaren van online broker Lynx.

Intel, Microsoft en Caterpillar

Intel, een belangrijke graadmeter voor het verloop van het cijferseizoen, zag de winst en omzet afgelopen kwartaal dalen. Daarnaast was de outlook zwak.

Microsoft deed het beter en zag na de kwartaalcijfers de marktkapitalisatie toenemen tot 1 biljoen dollar.
Caterpillar presenteerde beter dan verwachte kwartaalcijfers en verhoogde de prognose, maar waarschuwde ook voor een economische terugval in China. 


Boeing en 3M

Boeing zag de resultaten in het eerste kwartaal afnemen. Wel waren de winstcijfers in lijn met de marktverwachting. 
Opvallend was ook de koersval van 3M, bekend van Post-it notitieblokjes. Het bedrijf wordt als zeer stabiel gezien maar verlaagde na een teleurstellend kwartaal de outlook. Ook verdwijnen er 2.000 banen.
Amerikaanse economie groeit sterker dan verwacht
De Amerikaanse economie groeide afgelopen kwartaal met 3,2%. Dat was boven de verwachting van 2,5% en een groeiversnelling ten opzichte van het vierde kwartaal van 2018, toen de groei uitkwam op 2,2%.
Een marktanalist van Rabobank wees er wel op dat de groei wat is vertekend vanwege de opgelopen voorraden en netto-export. Als hiervoor wordt gecorrigeerd rest een groei van circa 2%.

Stijgers en dalers

Een van de sterkste stijgers onder de hoofdfondsen was Randstad, die de koers met 4,3% zag opveren na cijfers. De uitzender zag in het eerste kwartaal de omzet stijgen, maar wist autonoom op jaarbasis geen vooruitgang te boeken. De resultaten waren wel beter dan voorzien. 

AkzoNobel, KPN en Heineken

AkzoNobel kon niet overtuigen met de kwartaalcijfers en leverde 4,1% in. Ook KPN moest de cijferpresentatie bekopen met een koersdaling (-1,4%).

De cijfers van Heineken konden na enige aarzeling toch op bijval van beleggers rekenen. De koers steeg met 2,3%.
RELX en Galapagos

Ook RELX ( +3,8%) kreeg de handen op elkaar voor de resultaten. Dat gold niet voor Galapagos (-1,1%), die wel solide cijfers presenteerde.
In de Midkap verloren Wereldhave (-7,4%), Fugro (-6,1%), GrandVision (-3,1%) en Signify (-2,4%) terrein na de cijferpresentatie. Corbion daarentegen werd beloond met een koersstijging van 1,9%.
Cyclische aandelen als ArcelorMittal, Aperam en AMG stonden onder druk en verloren respectievelijk 7,8, 7,4 en 6,8% in.


Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?