• Weeksluiting

Banenrapport en centrale banken domineren verkorte handelsweek

Week 18

De AEX kwam nauwelijks van zijn plaats in een beursweek die werd gedomineerd door de Fed en het Amerikaanse banenrapport.

De week was korter dan normaal, want woensdag was de beurs gesloten vanwege de Dag van de Arbeid. De AEX-index hield de rug recht en eindigde 0,3% hoger op 568,72 punten.

Handelsbesprekingen VS – China
De Verenigde Staten en China voerden in Beijing gesprekken over een handelsakkoord. Woensdag worden de onderhandelingen in Washington voortgezet. Beide partijen hopen nog deze maand een akkoord te sluiten.

Nog geen keerpunt in eurozone
Uit de diverse inkoopmanagersindexen bleek dat de bedrijvigheid in de industrie in de eurozone in april minder hard is gekrompen. In Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje was sprake van een verbetering.

Bovendien bleek de economische groei in de muntunie in het eerste kwartaal iets sterker dan in de drie maanden ervoor.

Maar het is te vroeg om te stellen dat dit een keerpunt is, waarschuwde een econoom van Markit. Hij wees op het economisch sentiment dat momenteel net zo slecht is als eind 2012. Dat duidt erop dat de krimp in de maakindustrie de komende maanden aanhoudt.

Fed houdt koers
Verder was er veel aandacht voor het rentebesluit van de Federal Reserve. De Amerikaanse centrale bank zei dat ze vooralsnog niet van plan is om het rentebeleid te veranderen.

Beleggers reageerden teleurgesteld: zij hadden vooraf gehoopt op een verruimingsgezinde Fed en mogelijke hints over toekomstige renteverlagingen.

Banenrapport VS sterk
Het sterke banenrapport van vrijdag zal voor de Fed een bevestiging zijn dat de Amerikaanse economie op volle toeren draait.

Economen rekenden gemiddeld op een groei van circa 190.000 arbeidsplaatsen in april, maar dit werden er 263.000.

De werkloosheid daalde onverwacht van 3,8 tot 3,6%, het laagste niveau in 49 jaar. De lonen stegen op maandbasis iets minder hard dan verwacht: met 0,2%, terwijl 0,3% was voorzien.

Stijgers en dalers
Philips zag de koers met 4,4% opveren na de cijferpresentatie. Volgens Berenberg presteerde het bedrijf conform verwachting en volgens ING zelfs iets beter.

Shell en ING
Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell werd voor de kwartaalcijfers beloond met een winst van 2,1%.

De cijfers van ING werd redelijk neutraal ontvangen: de koers daalde met 0,7%. Morgan Stanley sprak van gemengde resultaten.

Adyen leverde 5,2% in.

Altice Europe en Air France-KLM

In de Midkap steeg de koers van Altice Europe met 8,9% na de cijferpublicatie. In Frankrijk verbeterden de prestaties en ook de kaspositie steeg. Bovendien waren de resultaten boven verwachting.

AMG (-7,9%) en Air France-KLM (-7,5%) kregen echter niet de handen op elkaar voor hun cijfers. AMG kwam met een winstwaarschuwing en de cijfers van Air France-KLM waren zwakker dan verwacht, waarbij het verlies opliep.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?