Geopolitiek houdt AEX in bedwang

Week 2

De Amsterdamse beurs is afgelopen week licht gedaald, vanwege geopolitieke spanningen en een teleurstellend Amerikaans banenrapport.

De AEX-index eindigde 0,4% lager op 610,43 punten.

Vlucht naar veilige havens

De handelsweek startte onrustig na de Amerikaanse luchtaanval waarbij de Iraanse generaal Qassem Soleimani werd gedood. Dit zorgde aanvankelijk voor een flinke stijging van de olieprijs en een vlucht naar veilige havens als de Japanse yen en goud.

Hierop voerde Iran vergeldingsaanvallen uit op Amerikaanse doelen in Irak, waarbij geen doden vielen.

Halverwege de week nam de angst voor een groot militair conflict tussen de VS en Iran wat af, ondanks nieuwe Amerikaanse sancties tegen Teheran en het neerstorten van een vliegtuig van Ukraine International Airlines in Teheran. De olieprijs daalde daarna weer wat.

Amerikaans banenrapport stelt teleur

Op macro-economisch vlak was er deze week vooral aandacht voor het Amerikaanse arbeidsmarktrapport over december. De groei van 145.000 banen stelde teleur.

Een marktanalist van Rabobank wees wel ter nuancering op de sterke banengroei in de maand ervoor. "Daar moet je eigenlijk de terugkeer van 46.000 werknemers bij General Motors waar eerder werd gestaakt van afhalen. Dat impliceert over november eigenlijk een banengroei met 210.000", zo rekende hij voor.

Op een termijn van maanden verwacht Rabobank evenwel wat meer signalen van verzwakking, mede omdat de industrie tanende is.

Stijgers en dalers

Prosus was afgelopen week de sterkste stijger in de AEX, met een winst van 7,7%. De investeerder stapt via zijn dochter PayU in de Indiase markt voor online leningen. Verder staakte Prosus zijn bod op Just Eat omdat er niet genoeg aandelen werden aangemeld.

Midkapfonds Takeaway.com, die er met de buit vandoor gaat, werd beloond met een koersstijging van 4,1%.

ABN Amro en DSM

ABN Amro zag de koers met 1,8% opveren nadat bekend werd dat Robert Swaak de nieuwe CEO wordt. "De dubbele rol van het aanscherpen en implementeren van de strategie en het verbeteren van de witwascontroles vereist een ervaren topman met een bredere ervaring in de financiële sector en sterke roots in de Nederlandse samenleving", zei een analist van ING, die van mening is dat Swaak binnen dit profiel past.

DSM verloor 4,6% na een aantal tegenvallende analistenrapporten.

Vastgoedfondsen

Unibail-Rodamco-Westfield droeg met een verlies van 7% de spreekwoordelijke rode lantaarn in de Amsterdamse hoofdindex.

In de AMX stonden vastgoedfondsen ook onder druk: Wereldhave verloor 6,7% en Eurocommercial 4,3%.

Dutch Star Companies

Lokaal spoot het aandeel van Dutch Star Companies met 124% omhoog nadat bekend werd dat het investeringsvehikel praat met CM.com over een mogelijke fusie. CM wordt na de fusie gewaardeerd op 210 miljoen euro.

CM.com stelde in oktober zijn beursgang uit vanwege het verslechterde beursklimaat. Het concern werd toen gewaardeerd op ruim 300 miljoen euro.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?