Flinke stap terug door oplaaiende handelsspanningen

Week 21

De Amsterdamse beurs heeft afgelopen week een flinke stap terug gedaan, onder invloed van oplaaiende handelsspanningen tussen de VS en China.

De AEX-index daalde met 1,9% naar 547,21 punten.

Ban op Huawei

Beleggers reageerden vooral geschokt door een ban op het Chinese Huawei door de Verenigde Staten. Als gevolg hiervan zouden bedrijven als Google, Qualcomm en Infineon niet langer met Huawei willen samenwerken.

Dat zet forse druk op toeleveranciers aan de halfgeleiderindustrie, zoals ASML en Besi.

Ondertussen lijken de handelsbesprekingen tussen Beijing en Washington in een impasse beland, waardoor een spoedige deal lijkt uitgesloten.

Handreiking Trump

Enig lichtpuntje voor beleggers bleek de bereidheid van de Verenigde Staten om de ban op Huawei iets af te zwakken. Bepaalde bedrijven werden vrijgesteld van de sancties, om te voorkomen dat te veel bedrijven in de problemen komen.

En na de koersopdoffer op donderdag zei Trump dat Huawei onderdeel zou kunnen zijn van een snelle brede deal. Wel benadrukte hij nog eens het 'gevaarlijke' karakter van Huawei voor de nationale veiligheid.

Tegenvallende Europese macrocijfers

Ook tegenvallende macro-economische cijfers over de Europese industrie en dienstensector konden op weinig bijval van beleggers rekenen. Vooral een verdere krimp van de Duitse industrie viel de markt tegen.

Notulen Fed

Uit notulen van de Federal Reserve bleek afgelopen week dat de Amerikaanse centrale bank geen haast heeft met eventuele aanpassingen in het beleid; zelfs niet als de economische en financiële omstandigheden wereldwijd verbeteren.

Olie volatiel

Futures op een vat West Texas Intermediate verloren afgelopen week 7,1% aan waarde, nadat de Amerikaanse olievoorraden afgelopen week onverwacht opliepen.

Ook aanhoudende zorgen over het mondiale overaanbod en het voortslepende handelsgeschil tussen de VS en China speelden de olieprijzen parten.

Stijgers en dalers

Afgelopen week schreef Galapagos 4,7% bij en wonnen Adyen en KPN respectievelijk 5,2 tot 0,9%.

KPN

KPN maakte afgelopen week bekend dat het een akkoord heeft bereikt over de verkoop van zijn dataleverancier NLDC aan een investeringsfonds van DWS.

Verder schrapte het College van Beroep voor het bedrijfsleven een boete van twee miljoen euro die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in 2015 aan KPN oplegde.

De chipfondsen ASML en Besi hadden het moeilijk, met koersdalingen van respectievelijk 6,8% en 9,5%. Dit wordt toegeschreven aan de Amerikaanse ban op Huawei.

ING en TomTom

ING verloor 3,5%. Mogelijk spelen hierbij de geruchten over een mogelijke overname van Commerzbank en het vooruitzicht dat de centrale banken de rente op korte termijn niet zullen verhogen een rol.

TomTom zag de koers met 11,7% opveren. Bij dit fonds gingen 16 oude aandelen op in 9 nieuwe. Verder verhoogde Kepler Cheuvreux het koersdoel voor de navigatiespecialist.

WDP won 3,8%, nadat bekend werd dat Morgan Stanley is gestart met het volgen van vastgoedfonds met een Overwogen advies en een koersdoel van 175 euro.

PostNL maakte een koersval van 9,2%, na tegenvallende cijfers van sectorgenoot Royal Mail.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?