Weekverlies AEX door handelsspanningen

Week 22

De Amsterdamse beurs is vorige week flink weggezakt, nadat de spanningen omtrent het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten flink opliepen.

De AEX-index daalde op weekbasis met 1,2% naar 540,49 punten.

Handelsconflict VS met China

Er was afgelopen week minder handel dan normaal. Wall Street hield maandag zijn deuren gesloten vanwege Memorial Day, terwijl donderdag bij sommige Europese beurzen de handel stil lag, vanwege Hemelvaartsdag.

Toch was de rust ver te zoeken, want de handelsspanningen tussen de VS en China laaiden in alle hevigheid op. China dreigde de Verenigde Staten met een beperkte toegang tot zijn voorraden bijzondere metalen, die worden gebruikt in bijvoorbeeld mobiele telefoons, geheugenchips en oplaadbare batterijen.

Het Amerikaanse ministerie van Handel besloot intussen nieuwe importheffingen aan te kondigen, om het dumpen van Chinese matrassen in de VS te bestrijden.

... en Mexico

Verder wil Trump hogere importtarieven opleggen aan Mexico, vanwege de hoeveelheid illegale migranten die vanuit Mexico naar de VS trekken. De tarieven worden langzaam verhoogd totdat het immigratieprobleem is verholpen, aldus Trump.

Inverse rentecurve

De toegenomen spanningen hadden ook een effect op de obligatiemarkten, waar de Amerikaanse tienjaarsrente even zakte tot 2,21%, het laagste punt in twintig maanden.

Daarmee doken de langetermijnrentes onder de kortetermijnrentes. Dit zorgde voor angst onder beleggers, aangezien dit in het verleden vaak gold als een voorbode van een recessie.

Perikelen in de EU

Ook Europa loopt tegen de nodige uitdagingen aan. Zo liep de relatie tussen Brussel en Rome een flinke deuk op, toen bekend werd dat de Italiaanse regeringspartij Lega het Italiaanse begrotingsbeleid voorlopig niet wil aanpassen aan de gemaakte afspraken. De partij wil dit heronderhandelen.

De EU heeft echter gewaarschuwd dat Italië een boete van maximaal 4 miljard euro kan krijgen als Rome zijn schulden onvoldoende binnen de perken houdt.

Enigszins positief voor Europa was wel de uitslag van de Europese verkiezingen, waarbij de EU-partijen stevig in het zadel blijven. Diverse anti-EU-partijen sturen niet langer aan op een vertrek uit de EU, maar op hervormingen.

Lagere olieprijs

De prijzen voor een vat Brent-olie daalden afgelopen week met 6%, onder invloed van de slepende handelsbesprekingen tussen de VS en China en een lager dan verwachte economische groei.

Stijgers en dalers

Een van de grootste stijgers in de AEX was KPN, die de koers met 1,6% zag opveren na een koopadvies van Goldman Sachs.

ArcelorMittal verloor 6,2%, nadat bekend werd dat de staalreus aanvullende maatregelen gaat nemen in zijn productie-apparaat in Europa.

OCI

In de Midkap kregen BAM (+4,6%) en Intertrust (+2,2%) de handen op elkaar. Het volatiele OCI daarentegen droeg de rode lantaarn, met een koersval van 11,4% na een handelsupdate.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?