AEX veert op door speculaties op renteverlaging

Week 23

De Amsterdamse beurs is deze week opgeveerd. Beleggers leken voor te sorteren op een renteverlaging door de Fed, later dit jaar.

De AEX-index steeg met 1,8% naar 550,24 punten.

Speculatie op renteverlaging

Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, zinspeelde vorige week op een mogelijke renteverlaging.

Hij benadrukte in een toespraak dat de Fed een passend beleid zal voeren om te anticiperen op de mogelijke economische gevolgen van een handelsoorlog.

Handelsconflicten

Een handelsakkoord tussen de VS en China staat op de tocht, nu beide landen elkaar bestoken met hogere importtarieven. Beleggers wachten nu op de G-20 top later deze maand, waar beide partijen mogelijk weer om tafel gaan.

Ondertussen onderhandelt de VS met Mexico om handelstarieven op geïmporteerde producten te voorkomen. De Amerikaanse president Trump had hiermee gedreigd, omdat Mexico te weinig zou doen tegen de immigranteninstroom.

Zwakke Amerikaanse banengroei

De roep om een renteverlaging door de Fed wordt ook sterker nu de Amerikaanse economie hapert. Dat werd vorige week duidelijk uit twee banenrapporten die verschenen. Zowel loonstrookjesverwerker ADP als de Amerikaanse overheid meldden een zeer zwakke banengroei in mei.

De FedWatch tool van CME Group schat de kans op een renteverlaging in september nu in op ruim 50%.

ECB verrast met forward guidance

Ook de Europese Centrale Bank (ECB) eiste een hoofdrol op. De belangrijkste rentestanden werden gehandhaafd, zoals was voorzien.

Alleen een aanpassing van de zogeheten forward guidance was een verrassing. De ECB gaat er nu van uit dat de basisrentetarieven niet voor de tweede helft van 2020 omhoog gaan. Eerder lag die grens op eind dit jaar.

Economie Duitsland hapert

Duitsland is het tweede kwartaal slecht begonnen. Zowel de industriële productie als de handel daalden in april. Dat voedt de zorgen dat de Duitse economie niet in staat is om het groeitempo uit het eerste kwartaal vast te houden.

De economie van de eurozone lijkt juist op te krabbelen. Deze bleek in het eerste kwartaal met 0,4% te zijn gegroeid, tegen 0,2% in het vierde kwartaal van vorig jaar.

Stijgers en dalers

In de AEX waren er vrijwel alleen maar stijgers. NN Group was koploper, met een winst van 6,4%, nadat bekend werd dat de verzekeraar de schadeverzekeringstak van Vivat overneemt.

Adyen was de dissonant, met een koersverlies van 1,8%.

TKH, OCI en Altice Europe

Ook in de Midkap was de stemming overwegend positief. TKH steeg 11,9% na een positief analistenrapport van Kempen. Ook OCI deed het goed, met een koerswinst van 11,2%.

Altice Europe leverde 5,7% in, nadat bekend werd dat diverse partijen een eindbod hebben ingediend bij het Franse kabelaar voor een eventuele overname van het Portugese glasvezelnetwerk. De biedingen liggen wel lager dan waar Altice op mikte.

Marel

Verder verwelkomde het Damrak een nieuw fonds: het IJslandse Marel. De eerste notering bleek vooralsnog een succes. Er werden 100 miljoen aandelen naar de markt gebracht, voor 3,70 euro per aandeel. Het aandeel sloot vrijdag op 3,90 euro.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?