AEX stijgt verder in afwachtende markt

Week 24

De Amsterdamse beurs is vorige week verder gestegen, maar de stemming was vrij afwachtend.

De AEX-index steeg met 0,6% naar 553,24 punten.

Handelsspanningen voor even weggeëbd

De ergste handelsspanningen waren geweken, sinds de Amerikaanse president Donald Trump de voorgenomen importheffingen voor Mexico afblies.

Beleggers kijken nu vooral uit naar de G-20 bijeenkomst eind deze maand in Japan. Trump zal daar vermoedelijk een ontmoeting hebben met zijn Chinese ambtsgenoot Xi Jinping. Hij dreigde afgelopen week met extra maatregelen als Xi niet komt opdagen.

Chinese economie onder druk

Ondertussen komt de Chinese economie duidelijk onder druk te staan door het handelsconflict. Afgelopen week bleek dat de industriële productie in mei is gestegen in het traagste tempo in bijna 17 jaar.

Daarnaast daalde de import van buitenlandse goederen in mei scherper dan gedacht.

Volatiele week voor olie

Voor de oliemarkten was het een volatiele week. Woensdag daalde de olieprijs fors nadat de Amerikaanse olievoorraden opnieuw bleken te zijn gestegen.

De dag erna volgde een flinke opleving, na de aanval op twee olietankers in de Straat van Hormuz, waardoor de geopolitieke spanningen in de regio weer flink toenamen. Amerika beschuldigt Iran van de aanval, maar Iran ontkent elke betrokkenheid.

Daarnaast speelde onduidelijkheid over het verlengen van de productieafspraken van OPEC+ (de OPEC en onder andere Rusland) de oliemarkt parten.

Verder kwamen de OPEC en het Internationaal Energieagentschap afgelopen week met hun maandrapporten over de ontwikkelingen op de oliemarkt.

Beide organisaties voorspellen een minder sterke groei van de vraag naar olie in 2019, onder meer vanwege de oplopende voorraden en de tragere economische groei.

Per saldo daalde de olieprijs op weekbasis met circa 2%.

Stijgers en dalers

De hoofdfondsen werden aangevoerd door ArcelorMittal, die de koers met 8,1% zag stijgen.

Ook Galapagos deed het goed, met een winst van 5,4%. Het biotechbedrijf zette stappen met een onderzoeksstudie naar een behandeling tegen knie artrose.

NN Group, dat vorige week nog flink steeg in reactie op de overname van een deel van de activiteiten van Vivat, leverde deze week 2,9% in. Ook sectorgenoot Aegon (-0,7%) deed een stapje terug.

Chipfondsen onderuit

De Nederlandse chipfondsen stonden onder druk na een omzetwaarschuwing van de Amerikaanse chipfabrikant Broadcom. ASML verloor 1,6%, Besi 1,3% en ASMI 0,7%.

SBM Offshore schreef 3,4% bij nadat de oliedienstverlener een intentieovereenkomst had ondertekend met Petrobras voor een lease and operate contract voor FPSO Mero 2, met een looptijd van 22,5 jaar.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?