Centrale banken helpen AEX aan mooie weekwinst

Week 25

De Amsterdamse beurs is vorige week behoorlijk gestegen. Bij beleggers groeide de hoop dat centrale banken met een zeer ruim beleid de wereldwijde economie willen aanjagen.

De AEX-index steeg met 1,7% naar 562,39 euro.

ECB: erg dovish

Mario Draghi, voorzitter van de ECB, gaf de aanzet. Op het jaarlijkse centrale banken symposium in het Portugese Sintra was hij opvallend 'dovish', door aan te geven dat de centrale bank stimuleringsmaatregelen kan treffen wanneer de economische verwachtingen niet verbeteren.

Draghi wees hierbij vooral op de zwakke inflatie.

Fed: verdeeld

Ook de Fed trok de aandacht, vanwege een rentebesluit. De federal funds rate bleef, zoals verwacht, 2,25 tot 2,50%. Wel getuigde de dot plot van grote verdeeldheid binnen het beleidscomité over de toekomstige renteontwikkeling.

De markt was vooral benieuwd naar de toelichting van Fed-president Jerome Powel. Uiteindelijk bleek de boodschap behoorlijk verruimingsgezind, onder meer omdat het woord 'geduldig' werd geschrapt uit de forward guidance.

...maar grotere kans op renteverlaging

Het wachten is nu op juli. Volgens de Fed Watchtool van CME rekent inmiddels 76% van de markt dan op een renteverlaging van 25 basispunten. 24% verwacht zelfs een verlaging met 50 basispunten.

Bank of England: geen verrassing

De accommoderende geluiden van de ECB en de Fed brengen de Bank of England in een lastig parket. Hoewel de economie verzwakt, schommelt de inflatie rond de doelstelling van de Britse centrale bank. Dat zou juist om een renteverhoging kunnen vragen.

In een toelichting op het rentebesluit benadrukte gouverneur Mark Carney dat hij nog altijd vertrouwen heeft in een soepele Brexit en dat het rentebeleid afhangt van de reactie van de economie op het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU.

Bank of Japan: pas op de plaats

Ook de Bank of Japan was weinig dovish. De Japanse centrale bank benadrukte weliswaar dat de rentes tot zeker medio 2020 ultralaag blijven, maar hintte niet op extra verruiming.

Geopolitieke dreiging stuwt olieprijs

De geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten laaiden vorige week verder op. Iran schoot een Amerikaanse verkenningsdrone neer. Washington stond klaar om in te grijpen, maar blies een militaire vergeldingsactie op het laatste moment af.

De olieprijs liep door de toenemende dreiging wel flink op, vanwege de kans op productie-onderbrekingen.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen waren er voornamelijk stijgers. ArcelorMittal was koploper, met een winst op weekbasis van 4,7%. Ook ASML (+4,5%) was in trek. Morgan Stanley zette het chipfonds op zijn kooplijst.

Adyen bungelde onderaan, met een koersdaling van 2,8%. Er werd afgelopen week een flinke pluk van 465.000 aandelen Adyen aangeboden en verkocht voor 670 euro per stuk.

Air France-KLM en TomTom

In de Midkap was Air France-KLM de gebeten hond, met een daling op weekbasis van 6,1%, na een winstwaarschuwing van concurrent Lufthansa en een adviesverlaging door HSBC.

TomTom (+9,9%) ging aan kop, nadat het concern een nieuwe kredietfaciliteit had afgesloten. Ook Aperam (+4,9%) was in trek.
 

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?