AEX neemt gas terug

Week 28

De AEX-index zakte afgelopen week weg, nadat de dagen ervoor nog een nieuwe jaartop was neergezet. Zorgen over een afzwakkende economische groei drukten het sentiment.

De AEX daalde met 0,5% naar 567,41 punten.

Beleggers begonnen de week vrij afwachtend. De hoop op een renteverlaging was afgezwakt na het sterke Amerikaanse banenrapport op de vrijdag ervoor.

Winstwaarschuwing BASF

Daarnaast zorgde een winstwaarschuwing van chemiereus BASF voor een bedrukte stemming op de beurs. Analisten van UBS zien dit als mogelijke voorbode van meer slecht nieuws.

Handelsoorlog

BASF wees op de effecten van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Hoewel beide landen weer met elkaar in gesprek zijn, is een akkoord nog ver weg.

De Amerikaanse president Donald Trump zei afgelopen week dat hij teleurgesteld is in Beijing, dat nog niet de beloofde Amerikaanse landbouwproducten koopt die zijn afgesproken.

China dreigt op zijn beurt Amerikaanse defensiebedrijven met sancties als ze militair materieel leveren aan Taiwan.

Fed neemt twijfel over renteverlaging weg

Ook de Amerikaanse Federal Reserve houdt rekening met de onzekerheid door het handelsconflict. Dat lijkt zwaarder te wegen dan de robuuste Amerikaanse economie.

Fed-voorzitter Jerome Powel leek afgelopen week de ontstane twijfel over een renteverlaging in juli weg te willen nemen, in zijn verklaring voor het Amerikaans Congres.

Ook ECB lijkt klaar voor renteverlaging

Het ziet ernaar uit dat ook de Europese Centrale Bank (ECB) zich opmaakt voor nieuwe stimuleringsmaatregelen.

In de gepubliceerde notulen benadrukte de centrale bank opnieuw dat wanneer de inflatie niet aantrekt, zij kan ingrijpen met aanvullende stimuleringsmiddelen, waaronder een renteverlaging.

Olieprijs in de lift

Olie werd vorige week ruim 4% duurder. Dit was vooral het gevolg van de aanhoudende geopolitieke spanningen in de Straat van Hormuz en een flinke daling van de Amerikaanse olievoorraden.

De maandrapporten van de Opec en het Internationaal Energieagentschap (IEA) schetsten een verdeeld beeld van de oliemarkt. Het IEA verwacht dat de vraag naar Opec-olie volgend jaar flink zal dalen, terwijl de Amerikaanse productie zal toenemen.

De Opec rekent er juist op dat landen buiten het kartel minder zullen produceren dan eerder gedacht.

Stijgers en dalers

Galapagos voerde de AEX vorige week aan, met een koersstijging van 5,3%.

ArcelorMittal leverde juist 2,8% in, na twee koersdoelverlagingen. UBS verlaagde het koersdoel van 23 naar 16 euro en Macquarie van 24 naar 20 euro. Macquari handhaafde wel het koopadvies.

Randstad

De sterkste daler onder de hoofdfondsen was Randstad (-3,3%), nadat Goldman Sachs een verkoopadvies had gegeven en het koersdoel had verlaagd van 65 naar 45 euro.

In de Midkap ging SBM Offshore (+4,2%) een kop. Dit aandeel profiteerde mogelijk van de hogere olieprijs. BAM (-19,2%) sloot de rij.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?