Positieve start cijferseizoen

Week 29

De Amsterdamse beurs hervatte vorige week de weg omhoog. De eerste cijfers die werden gepresenteerd, werden redelijk positief ontvangen.

De AEX-index steeg met 0,8% naar 571,84 punten.

'Handesdeal nog ver weg'

Vorige week werd opnieuw duidelijk hoe fragiel de wapenstilstand tussen de VS en China is. Sinds G20-top is er tussen beide landen alleen telefonisch contact geweest.

De Amerikaanse president Donald Trump benadrukte dan ook dat een deal nog ver weg is en dat hij nog steeds hogere importtarieven kan zetten op de 325 miljard dollar aan Chinese goederen die tot nu toe de dans zijn ontsprongen.

Grootste struikelblok is Huawei Technologies. Een belangrijke voorwaarde van Beijing om verder te praten over een handelsakkoord met de VS is dat Washington de restricties op het Chinese bedrijf flink versoepelt.

Hoop gevestigd op Fed...

Ondanks de zorgen over het Amerikaans-Chinese handelsconflict, hielden de aandelenmarkten afgelopen week goed stand. Dat had vooral te maken met de centrale banken, die nog eens benadrukten dat hen er alles aan gelegen is om de economische groei op peil te houden.

De voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, zei dat de kerninflatie in de VS iets was opgelopen, maar dat de economische outlook niet is verbeterd. Daarmee zette hij de deur naar een renteverlaging nog wat verder open.

John Williams, voorzitter van de New York Fed, deed daar nog een schepje bovenop, door aan te geven dat het niet verstandig is om lang te wachten met een renteverlaging bij de eerste tekenen van een economische malaise.

... en ECB

Naast een renteverlaging door de Fed eind deze maand, rekent de markt ook op een verruimende Europese Centrale Bank (ECB).

Afgelopen week werd bekend dat de ECB wil onderzoeken of het mogelijk is zijn inflatiedoel aan te passen. Nu streeft de ECB nog naar een prijsstabiliteit van rond maar net onder 2%; een niveau dat al heel lang niet wordt bereikt.

Buitenlands cijferseizoen start verdeeld

Afgelopen week ging ook het internationale cijferseizoen van start, met resultaten van onder andere Amerikaanse financials, IBM, Microsoft en Netflix.

De Amerikaanse banken presteerden over het algemeen boven verwachting, hoewel de onderliggende resultaten veelal wel wat tegenvielen.

IBM en Microsoft wisten meer te overtuigen. Dat gold niet voor Netflix, die 13,8% inleverde.

Stijgers en dalers

Galapagos voerde de AEX voor de tweede week op rij aan. Het biotechbedrijf zag de beurswaarde ditmaal met maar liefst 27% stijgen, in reactie op een megadeal met Gilead.

Hierna volgde ASML (+8,1%), dat als eerste hoofdfonds de boeken over het tweede kwartaal opende.

Takeaway.com was de sterkste daler in de AEX, met een koersverlies van 4,2%.

GrandVision en TomTom

In de Midkap schoot de koers van GrandVision met 22,4% omhoog nadat bekend werd dat de optiekketen een bod van 28 euro per aandeel heeft ontvangen van EssilorLuxottica.

TomTom zag de koers met 8,3% opveren na de cijferpresentatie. De sterkste daler was Fugro, met een koersverlies van 8,3%.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?