AEX houdt stand; Cijfers wisselend ontvangen

Week 30

De Amsterdamse beurs is vorige week verder gestegen, ondanks een afkoelende wereldeconomie en aanhoudende handelsspanningen. De kwartaalcijfers werden wisselend ontvangen.

De AEX steeg met 1,4% naar 580,08 punten. De index wist tussendoor zelfs even de hoogste stand in 18 jaar te bereiken.

ECB haalt trekker nog niet over

Veel aandacht ging uit naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Hoewel de deur naar een renteverlaging in de komende maanden open bleef, wees voorzitter Mario Draghi ook op het belang van een stimulerend begrotingsbeleid van overheden als de economische outlook in de eurozone verder verslechtert.

Volgens een econoom van ING was het opvallend dat mogelijk nog niet alle ECB-leden overtuigd zijn van een nieuwe ronde accommoderende maatregelen.

... maar Fed mogelijk wel

Daar waar de ECB de trekker afgelopen week niet overhaalde, is het de algemene verwachting dat de Federal Reserve dat deze week wel doet.

De sterke Amerikaanse groeicijfers die afgelopen week verschenen, zullen daar waarschijnlijk geen verandering in brengen.

Johnson nieuwe Britse premier

Verder werd Boris Johnson vorige week door de leden van de Conservatieve Partij officieel gekozen als partijleider en daarmee ook als Britse premier.

In zijn overwinningstoespraak zei Johnson dat hij het land wil verenigen. Hij houdt verder vast aan het streven om de EU met of zonder deal op 31 oktober te verlaten.

Stijgers en dalers

De kwartaalcijfers van Philips vielen in goede aarde, getuige de koersstijging van ruim 8%. Ook Aalberts Industries (+6,1%) en AkzoNobel (+4,9%) werden beloond voor hun kwartaalrapportages.

KPN en Unilever wisten niet te overtuigen met hun resultaten. De aandelen leverden op weekbasis 2,2 en 2,4% in. RELX hield de schade beperkt, met een weekverlies van 0,4%.

Arcadis en Besi

In de Midkap vielen de cijfers van ASMI, Besi en Arcadis in de smaak. Arcadis zag in het afgelopen kwartaal de omzet en de operationele marge oplopen, maar bleef operationeel wel achter bij de ramingen van analisten. Toch steeg de koers met bijna 12%.

Besi had een sterk tweede kwartaal achter de rug, maar de prognose voor het derde kwartaal was zwak. Toch signaleert NIBC tekenen van stabilisatie. Dat was voldoende voor een koersstijging van bijna 10%.

Signify en Basic-Fit

Signify en Basic-Fit stonden onder druk en leverden respectievelijk bijna 12 en ruim 8% in.

Het verlichtingsbedrijf zag de omzet onder druk staan, maar de winst nam wel toe en de outlook werd herhaald.

Basic-Fit kwam met solide kwartaalcijfers, maar kreeg van Morgan Stanley een verkoopadvies.

Ook Wereldhave (-7%) stelde teleur. Het vastgoedbedrijf zag de huurinkomsten uit de doorlopende activiteiten stijgen, maar verlaagde wel de verwachtingen voor heel 2019.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?