Handelsoorlog domineert AEX nog steeds

Week 32

De handelsoorlog bleef het sentiment op de beurs afgelopen week domineren. Ook waren beleggers in de ban van de kwartaalcijfers en de politieke crisis in Italië.

De AEX-index zette de glijvlucht voort en eindigde 2,2% lager op 542,22 punten.

Escalatie handelsoorlog

Een verdere escalatie van de handelsoorlog zorgde voor flink wat beweging op de financiële markten. Vrijdag verklaarde de Amerikaanse president Donald Trump dat een deal met China voorlopig niet verwacht hoeft te worden.

Ook beschuldigde hij China van valutamanipulatie. De waarde van de yuan dook afgelopen week namelijk onder de 7 dollar, nadat Trump onverwacht aankondigde dat de VS een importtarief van 10% gaat zetten op nog eens 300 miljard dollar aan Chinese goederen.

Amerikaanse rentes verder onder druk

Door de handelsoorlog en de onzekerheid over de Brexit staan de wereldwijde rentes momenteel onder druk. De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde vrijdag op 1,71%.

Een volgende renteverlaging door de Federal Reserve in september is volledig ingeprijsd. Andere landen volgen dat spoor: afgelopen week verlaagden ook de centrale banken van Nieuw-Zeeland, Thailand en India de rente.

Opnieuw politieke crisis in Italië

Verder waren de ogen van de financiële markten gericht op de politieke crisis in Italië. De Italiaanse vicepremier Matteo Salvini wil nieuwe verkiezingen.

De Italiaanse tienjaarsrente steeg hierop met ruim 20 basispunten naar 1,82%.

Volatiele olieprijs

De olieprijs kende een volatiele week. Uiteindelijk daalde een vat West Texas Intermediate op weekbasis ruim 2% in waarde.

Dit was onder andere het gevolg van een onverwachte stijging van de Amerikaanse olievoorraden en het bericht dat het Internationaal Energieagentschap verwacht dat de vraag naar olie dit jaar en volgend jaar minder sterk zal groeien.

Stijgers en dalers

Koploper in de AEX was vorige week Takeaway.com (+6%), die een definitieve fusieovereenkomst sloot met de Britse maaltijdbezorger Just Eat.

De grootste daler (-9,8%) was ArcelorMittal.

Ahold Delhaize en financials

Ahold Delhaize steeg 0,5% na weinig verrassende cijfers. Analisten van Bernstein pleitten voor een fusie met het Amerikaanse Kroger.

De financials hadden het zwaar. ABN Amro leverde 6,6% in na de cijferpresentatie. Vooral het bericht dat de bank zijn 5 miljoen klanten moet doorlichten, viel niet in goede aarde.

Aegon leverde 7,8% in reactie op de daling van de Amerikaanse rentes. Ook NN Group (-5,7%), ING Groep (-6,5%) en ASR Nederland (-4,4%) stonden onder druk.

SBM Offshore

Uitblinkers in de Midkap waren PostNL (+13,1%) en Fagron (+10,4%), na cijfers.

Corbion (-9,7%) daarentegen wist de handen niet op elkaar te krijgen voor de kwartaalcijfers. Dat gold ook voor SBM Offshore (-6,8%), die wel de prognose opwaarts bijstelde.

De sterkste daler in de Midkap was Fugro, met een koersverlies van 10,2%.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?