• Weeksluiting

AEX weet verlies in onrustige beursweek te beperken

Week 33

Beleggers kunnen terugkijken op een uiterst nerveuze handelsweek. Een omgekeerde rentecurve in de VS, die geldt als een recessie-alarm, leidde tot paniek. Maar uiteindelijk bleef de schade beperkt.

De AEX-index stuiterde flink op en neer, maar eindigde op weekbasis slechts 0,05% lager op 541,94 punten.

Inverse rentecurve
Een senior-econoom van KBC omschreef de bewegingen op de financiële markten als een 'perfect storm', waarin een belangrijk waarschuwingssignaal op de obligatiemarkt samenviel met nieuwe bewijzen dat de Duitse industrie blijft krimpen en de Chinese economie verder afzwakt.

Hij refereerde aan de zogeheten inversie van de rentecurve voor Amerikaanse staatsleningen. Dit houdt in dat de rente op tienjarig schuldpapier onder die van tweejarige obligaties dook, terwijl dat normaal omgekeerd is. Dat gebeurde voor het laatst in 2007.

Een inverse rentecurve zet het verdienmodel van banken op zijn kop en wordt gezien als een voorbode van een recessie.

Lichtpuntjes
Toch wisten de beurzen later weer wat terrein te heroveren, na beter dan verwachte detailhandelsverkopen in de VS en zeer goede kwartaalcijfers van supermarktketen Walmart.

Ook het bericht dat China en de VS weer toenadering zoeken tot elkaar, stemde beleggers voorzichtig optimistisch.

Stijgers en dalers
Koploper in de AEX was Unilever. De koers dit defensieve aandeel dikte 5% aan.

NN Group en Aegon
Veel aandacht ging ook uit naar de verzekeraars NN Group en Aegon. NN-topman Lard Friese kondigde aan dat hij overstapt naar de concurrent.

Ook presenteerden beide bedrijven hun halfjaarcijfers. De resultaten van NN Group werden goed ontvangen: de koers steeg met 1,5%.

De cijfers Aegon daarentegen stelden teleur. Onder de streep restte een nettowinst van 618 miljoen euro, terwijl analisten hadden gerekend op 860 miljoen euro. Een andere domper was de solvabiliteitsratio, die lager uitpakte dan verwacht. De koers daalde met 6,8%.

IMCD
Ook de halfjaarcijfers van IMCD vielen niet in goede aarde. De distributeur van chemicaliën en voedingsingrediënten droeg dan ook de rode lantaarn, met een koersverlies van 19,4%.

WDP en PostNL
Uitblinker in de Midkap was WDP, dat 4,6% in waarde steeg nadat bekend werd dat een fabriek in Leuven aan projectontwikkelaar Revive is verkocht.

PostNL kwam in het nieuws doordat het de tarieven voor het versturen van brieven en pakketten volgend jaar met 16,4% mag verhogen. De koers steeg hierop met 2,2%.


TKH kende een dramatische week met een koersval van 18,5% na de presentatie van tegenvallende halfjaarcijfers.


 

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?