Weekwinst verdampt door handelsconflict

Week 34

De AEX-index zag de eerder in de week opgebouwde winsten vrijdag verdampen nadat het handelsconflict tussen de VS en China verder was opgelaaid.

De AEX-index eindigde uiteindelijk vrijwel vlak op 542,09 punten.

De beursweek ging positief van start. De val van de Italiaanse regering van Giuseppe Conte van de Vijfsterrenbeweging zette de koersen wel een beetje onder druk, maar dat had niet veel om het lijf.

Notulen van de Fed...

De ogen van beleggers waren vooral gericht op de publicatie van de notulen van de laatste beleidsvergaderingen van de centrale banken van de Verenigde Staten en de eurozone.

De beslissing van de Federal Reserve om de rente met 25 basispunten te verlagen bleek niet unaniem. Twee functionarissen hadden liever een verlaging gezien van 50 basispunten, terwijl enkele anderen juist helemaal geen aanpassing wilden.

Fed-voorzitter Jerome Powell zei dat hij de renteverlaging ziet als een 'mid-cycle-aanpassing' en niet als het begin van een agressieve verruimingscampagne.

... en de ECB

De notulen van de Europese Centrale Bank (ECB) lieten zien dat er brede steun is voor stimuleringsmaatregelen om de economie een zetje omhoog te geven.

Of dit een hervatting van het obligatie-opkoopprogramma omvat, of andere stappen, valt nog te bezien.

Jackson Hole

Later in de week startte een symposium voor centrale bankiers. Powell sloot de deur niet voor meer renteverlagingen, maar hij wilde zich nergens op vast laten pinnen. "We kiezen voor een flexibele benadering."

Conflict China-VS

Vrijdag kwam er vuurwerk uit een andere hoek, dat veel impact had op de koersen.

Het Chinese ministerie van financiën kondigde extra invoertarieven aan op Amerikaanse producten ter waarde van 75 miljard dollar. Deze worden in twee stappen geïmplementeerd, per 1 september en 15 december.

De Amerikaanse Trump reageerde als door een adder gebeten. "Onze grote Amerikaanse bedrijven worden hierbij opgedragen om onmiddellijk op zoek te gaan naar een alternatief voor China, inclusief de terugkeer naar huis om te produceren in de Verenigde Staten. Dit biedt een geweldige kans voor de Verenigde Staten", concludeerde hij.

De winst die de AEX had opgebouwd verdween hierop als sneeuw voor de zon.

Stijgers en dalers

Het podium in de AEX werd afgelopen week gevormd door Arcelor Mittal, DSM en Unilever. Deze fondsen stegen respectievelijk met 3,6%, 2,6% en 1,5%.

ABN Amro (-5%), Aegon en NN Group (elk -3,2%) sloten de rij, nadat ING het koersdoel voor deze aandelen had verlaagd. Over NN werd ook bekend gemaakt dat UBS zijn kapitaalbelang en stemrecht in het concern flink heeft teruggebracht.

In de AMX was TomTom (+7%) de uitblinker. BAM (-5,7%) droeg de rode lantaarn.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?