• Weeksluiting

Ontspanning in handelsconflict zet AEX in het groen

Week 35

Er leek afgelopen week even wat druk van de ketel in het handelsconflict tussen de VS en China. Dat zette de AEX-index op winst.

De index steeg met 3% naar 558,35 punten.

VS en China praten verder
De ogen van beleggers waren vooral gericht op het handelsconflict tussen de VS en China. Een week eerder stookten beide kemphanen het vuurtje nog flink op, maar de afgelopen dagen matigden zij hun toon.

De Amerikaanse president Donald Trump zei "zeer serieus" met Beijing in onderhandeling te gaan, nadat Washington twee "zeer goede telefoontjes" van Beijing heeft ontvangen.

Ook de Chinese regering zei dat ze met de VS wil blijven praten over een nieuwe handelsdeal. Dat gaf beleggers hoop, al lijkt er nog wel veel argwaan in de markt te zijn.

Teleurstellende Ifo-index
Beleggers keken ook uit naar de Ifo-index, die het ondernemersklimaat in Duitsland weergeeft. Dit cijfer was in augustus sterker gedaald dan verwacht, naar 94,3 punten.

Brexit
Een ander heikel onderwerp, de voorgenomen Brexit, kreeg afgelopen week een verrassende wending. Koningin Elizabeth keurde de wekenlange schorsing van het Britse parlement, waar minister-president Boris Johnson om had verzocht, goed. Hiermee komt een no-deal Brexit een stapje dichterbij.

Italië
Ondertussen werd de stemming in Italië wat beter. De Italiaanse president Sergio Mattarella heeft Giuseppe Conte de opdracht gegeven een nieuwe coalitieregering te vormen van de Vijfsterrenbeweging en de centrum-linkse Democratische Partij.

Daarmee zou de Lega-partij van Matteo Salvini, die de eerdere coalitie opblies, buiten spel komen te staan.

Stijgers en dalers
De grote namen zijn inmiddels wel geweest met hun kwartaalcijfers, maar onder de kleinere fondsen was het cijferseizoen nog volop aan de gang. Alfen wist de cijferpresentatie te verzilveren met een koerswinst van 21,2%

Ook Van Lanschot Kempen (+9,7%) en Sif (+4,5%) kregen de handen op elkaar voor hun halfjaarresultaten. Maar B&S Group verloor 11,6%.

Voor VolkerWessels was het een dramatische beursweek. De koers daalde met 14%. De boosdoeners leken niet zozeer de halfjaarresultaten en de extra kostenpost voor het Zeesluisproject OpenIJ. Beleggers zijn waarschijnlijk vooral geschrokken van de waarschuwing van VolkerWessels voor toegenomen risico's en onzekerheden.

ArcelorMittal en Aperam waren de smaakmakers in de AEX en de AMX. Rust en hoop ten aanzien van het handelsconflict doen deze aandelen altijd goed.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?