• Weeksluiting

Handelsoptimisme houdt aan op Damrak

Week 36

Hoop dat er weer wat schot komt in de vastgelopen handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China, gaf de Amsterdamse beurs afgelopen week vleugels.

De AEX-index steeg met 2% naar 569,84 punten.

Nieuwe onderhandelingsronde
Beleggers reageerden opgetogen op het bericht dat Beijing en Washington elkaar volgende maand zullen treffen voor een nieuwe ronde onderhandelingen. Beide partijen gaan nu de basis leggen voor die besprekingen.

Brexitsoap krijgt nieuw hoofdstuk
Ondertussen is aan de Brexit saga weer een nieuw hoofdstuk toegevoegd. Het Lagerhuis heeft niet met de vereiste twee derde meerderheid voor vervroegde verkiezingen gestemd, maar wel in meerderheid een wet heeft aangenomen waarmee de Brexit kan worden uitgesteld, mits het Hogerhuis akkoord gaat.

Naar verwachting wordt de wet vandaag aangenomen. De kans op een harde Brexit lijkt hiermee afgenomen.

Zwak Amerikaans banencijfer
Veel aandacht was er afgelopen week ook voor het Amerikaanse banenrapport. Er waren in augustus minder banen bijgekomen dan verwacht: 130.000, terwijl economen hadden gerekend op 160.000 nieuwe arbeidsplaatsen.

Ook zwakte de loongroei wat af en werden de banencijfers voor juni en juli neerwaarts bijgesteld.

Hierdoor groeit de kans dat de Federal Reserve de opnieuw gaat verlagen. De markt schat de kans op een renteverlaging met 25 basispunten later deze maand inmiddels op 95%.

Lagarde heeft inkijkje in opvattingen monetair beleid
Christine Lagarde, die Mario Draghi zal opvolgen als voorzitter van de Europese Centrale Bank, gaf afgelopen week een inkijkje in haar opvattingen over het monetaire beleid, tijdens een hoorzitting over haar benoeming in het Europees Parlement.

Volgens haar is "het zeer dovish beleid van de ECB voor een langere periode gerechtvaardigd om de inflatie onder maar dicht bij de 2% te brengen".

Dit brengt echter wel de nodige verantwoordelijkheid met zich mee, voegde ze eraan toe. “We moeten rekening houden met de negatieve effecten van het beleid."

Verder wees ze erop dat naast de centrale bank ook overheden in actie moeten komen om de economische groei aan te jagen. Ook wil ze zich meer focussen op klimaatbeleid en de groeiende ongelijkheid in de samenleving.

Stijgers en dalers
Er was afgelopen week vooral interesse voor chip- en staalfondsen, die extra gevoelig zijn voor de handelsoorlog. De sterkste stijger in de AEX was ASML, dat 7,4% in waarde steeg. Dit fonds werd ook getrakteerd op een koersdoelverhoging door Credit Suisse.

Ook andere fondsen in de halfgeleidersector deden het goed.

ArcelorMittal en KPN
Het volatiele ArcelorMittal volgde met een winst van 6,1%. Behalve het goede nieuws over het handelsconflict speelde ook het bericht dat Arcelor zijn fabriek in het Italiaanse Taranto langer open houdt het aandeel in de kaart.

KPN verloor 2,2%, nadat bekend werd dat Dominique Leroy is genomineerd als nieuwe CEO. Zij is nu nog topvrouw bij het Belgische Proximus.

Verzet tegen overnameplan Takeaway
Hekkensluiter in de AEX was Takeaway.com, dat 3,9% daalde, nadat bekend werd dat het verzet tegen de overname van Just Eat groeit. Hedgefonds Eminence Capital zet de hakken in het zand, omdat het bod te laag zou zijn. Eerder deed Aberdeen Standard Investments hetzelfde. Beide partijen zijn samen goed voor 9,5% van de aandelen.

In de AMX deed Aperam het goed, met een weekwinst van 9,1%. Fugro steeg 7,7%.

BAM was de gebeten hond, met een verlies van 5,1%.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?