• Uitgelicht

Handelsoptimisme en big bazooka helpen AEX vooruit

Week 37

De geopolitieke spanningen in de Golfregio zijn afgelopen weekend opgelopen. Maar vorige week zat de AEX-index nog in de lift, dankzij de toenadering tussen de VS en China en een verruimingsgezinde ECB.
De index steeg met 1,2%.

Handreikingen Beijing en Washington

Nadat China een aantal Amerikaanse producten al vrijstelde van nieuwe importsancties, wil het land vermoedelijk ook weer sojabonen en varkensvlees uit de VS importeren zonder heffingen. 
Amerika op zijn beurt stelt een aangekondigde verhoging van de importheffingen met twee weken uit.

Verder wil China de agenda voor de handelsbesprekingen inperken en lastige kwesties als nationale veiligheid even terzijde leggen, om de impasse te doorbreken. Daar lijkt de Amerikaanse president Donald Trump niet negatief tegenover te staan. Hij opperde ook de mogelijkheid van een interimdeal. 

Draghi vuurt acceptabele bazooka af

Verder waren de ogen afgelopen week gericht op de ECB. De vraag was niet of er stimuleringsmaatregelen zouden worden aangekondigd, maar hoe groot de zogeheten bazooka zou zijn die voorzitter Mario Draghi zou afvuren.

Met een verwachte verlaging van de depositorente met 10 basispunten tot -0,50% voldeed de ECB aan de verwachtingen.
Een nieuwe kwantitatief verruimingsprogramma (QE) van 20 miljard euro per maand, vooralsnog zonder einddatum, was wel kariger dan de 30 tot 40 miljard euro waar economen vooraf op rekenden.
Het was de laatste grote actie van Draghi als voorzitter van de ECB. In november volgt Christine Lagarde hem op.

Slechte week voor Boris Johnson

Het was geen beste week voor de Britse premier Boris Johnson. Opnieuw verloor hij een stemming over vervroegde verkiezingen. Bovendien werd de wet van kracht waarmee een no-deal Brexit op 31 oktober wordt voorkomen en uitstel tot 31 januari 2020 wordt afgedwongen indien er geen deal is.

Verder achtte de hoogste rechtbank in Schotland het besluit om het parlement tot 14 oktober te schorsen, onwettig. Morgen doet de Britse opperrechter een uitspraak over deze kwestie.

Olieprijs onder druk

De olieprijs kwam vorige week onder druk te staan. Het Internationaal Energieagentschap en de OPEC voorspelden in hun maandrapporten opnieuw dat de vraag naar olie dit en volgend jaar minder sterk groeit.
Maar de olieprijs stond vooral onder invloed van berichten dat Donald Trump nadenkt over een versoepeling van de sancties tegen Iran, om een ontmoeting met de Iraanse president Hassan Rouhani veilig te stellen. 
Die versoepeling van de sancties staan inmiddels op losse schroeven, nu afgelopen weekend een aanval met drones plaatsvond op olie-installaties in Saoedi-Arabië. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Mike Pompeo beschuldigt Iran ervan achter de aanslagen te zitten. Iran ontkent. -Arabië is goed voor 10% van de mondiale olieproductie.

Stijgers en dalers

De AEX werd deze week aangevoerd door ArcelorMittal, met een winst op weekbasis van 12,4 procent.

Takeaway.com (-8,7%) was de sterkste daler, nadat bekend werd dat Delivery Hero 3 miljoen aandelen Takeaway.com gaat verkopen. 
De financials zaten in de lift na het rentebesluit van de ECB.

Beursgang Prosus

Verder vond de beursgang plaats van Prosus, een grote investeerder in internetbedrijven. De koers steeg op de eerste handelsdag met 27%. Daarmee is het direct een van de bedrijven op het Damrak met de hoogste marktkapitalisatie.


Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?