Beurs beweegt zijwaarts

Week 39

De beurzen lieten zich vorige week vooral sturen door geopolitieke ontwikkelingen. De AEX kwam per saldo nauwelijks van zijn plaats en eindigde 0,2% hoger op 578,31 punten.

Vooral de Amerikaanse president Donald Trump wist de aandelenmarkten in beweging te brengen met uitspraken over onder meer de relaties met China en Japan.

Handelsdeals

Zo stelde hij dat de VS een beperkte handelsovereenkomst heeft getekend met Japan. Over een handelsdeal met China zei Trump dat deze er "sneller dan verwacht" kan komen.

De stemming werd wel gedrukt door een afzettingsprocedure die werd gestart door de Democraten. Zij beschuldigen Trump ervan zijn Oekraïense collega onder druk te hebben gezet om onderzoek te doen naar de zoon van zijn politieke rivaal Joe Biden.

Wisselende macrodata

Op macro-economisch vlak ging veel aandacht uit naar de Duitse Ifo-index en het Amerikaanse consumentenvertrouwen. De Ifo-index voor het ondernemersklimaat steeg sterker dan verwacht naar 94,6 punten.

Het Amerikaanse consumentenvertrouwen, gemeten door Conference Board, daalde echter veel sterker dan voorzien, maar een meting van de Universiteit van Michigan liet een duidelijke stijging zien.

Ook noemenswaardig zijn cijfers over de Nederlandse economie, die in het tweede kwartaal iets minder hard groeide dan aanvankelijk was voorzien.

Lagere olieprijzen

De olieprijzen daalden en zijn inmiddels weer vrijwel op het niveau van voor de aanslagen op Saoedische olieraffinaderijen, eerder deze maand.

Saoedi-Arabië verwacht dat de olie-export snel weer op het oude niveau is, terwijl zorgen over een afgenomen vraag naar olie boven de markt blijven hangen.

Een onverwachtse stijging van de Amerikaanse olievoorraden deden de olieprijs eveneens niet goed. 

Stijgers en dalers

Afgelopen week konden vooral defensieve aandelen op bijval van beleggers rekenen. Zo wonnen uitgevers RELX en Wolters Kluwer tot 3%, terwijl Heineken en Unilever 2,3% bijschreven.

ABN Amro maakte juist een koersval van maar liefst 13,7%, nadat bekend werd dat de bank onder het vergrootglas ligt van de Nederlandse openbare aanklager, vanwege een mogelijk tekortschietende controle van klanten op witwassen en terrorismefinanciering.

ArcelorMittal en AMG

ArcelorMittal gaf 5,9%, na een adviesverlaging door Oddo BHF.

In de Midkap herstelde AMG met een koerswinst van 4,3% deels van de verliezen van de afgelopen maanden. Een nieuw contract met Glencore voor de levering van ferrovanadium viel in de smaak bij beleggers.

Altice en Fugro

Altice kreeg er krap 8% aan beurswaarde bij.

Fugro gaf daarentegen 10,6% prijs, in reactie op een terugval van de olieprijzen. Aperam en Arcadis leverden tot ongeveer 7% in.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?