Recessievrees zorgt voor volatiele beursweek

Week 40

Beleggers waren afgelopen week in de greep van een recessievrees, die werd aangewakkerd door zwakke inkoopdata. Dat zorgde voor de nodige beweeglijkheid op de beurzen.

De AEX-index daalde naar 564,59 punten.

Zwakke inkoopdata

Het zwakke begin van het vierde kwartaal werd vooral veroorzaakt door zorgen over de wereldwijde groei. Vooral de Amerikaanse inkoopmanagersindex, gemeten door het Institute for Supply Management (ISM), was een negatieve verrassing. Dit cijfer zakte in september van 49,1 tot 47,8: het laagste niveau in zo'n tien jaar.

Keerzijde hiervan is wel dat beleggers weer kunnen anticiperen op meer stimuleringsmaatregelen van de Federal Reserve.

Ook het vergelijkbare cijfer voor de eurozone was zwak. Deze index daalde van 47,0 tot 45,7: het laagste niveau in zeven jaar.

Johnson komt met eigen Brexit-plan

Verder presenteerde Boris Johnson nieuwe Brexit-voorstellen met alternatieven voor de Ierse back-stop. De Britse premier wil dat Noord-Ierland ook uit de EU stapt, maar wel verbonden blijft aan de EU qua regelgeving voor de maakindustrie en de agrarische sector.

Europa gaat de plannen bestuderen. Het Britse pond steeg in waarde.

Amerikaans banenrapport valt mee mee

De laatste beursdag stond in het teken van het Amerikaanse banenrapport. De markt had gerekend op een groei van 145.000 tot 150.000 banen. Dat werden er 136.000. Maar de groei over de voorgaande maanden werd wel flink opwaarts bijgesteld. En de werkloosheid daalde onverwacht van 3,7 naar 3,5%.

"Per saldo valt het mee", zei een marktanalist van Rabobank. Het rapport past volgens hem in het beeld van een afkoelende economie.

Stijgers & dalers

De AEX telde afgelopen week nauwelijks stijgers. De zorgen over de wereldeconomie raakten vooral cyclische aandelen. Randstad leverde 2,8% in en ArcelorMittal zelfs 9%. In de Midcap daalden Aperam en AMG met respectievelijk 9,8 en 6,5%.

ASR en KPN

ASR Nederland moest 3,3% prijsgeven na het bericht dat financieel directeur Chris Figee overstapt naar KPN.

Het telecombedrijf maakte bekend dat Joost Farwerck de nieuwe topman wordt, nadat duidelijk werd dat KPN toch niet in zee wil met de Belgische Dominique Leroy. De voormalige CEO van Proximus wordt onderzocht door de Belgische toezichthouder vanwege mogelijke handel met voorkennis. De koers van KPN daalde fractioneel.

Shell

Shell verloor 4% nadat bekend werd dat de oliereus in het derde kwartaal extra afschrijvingen heeft gedaan. Shell schat de productie op 2,6 tot 2,65 miljoen vaten per dag in het afgelopen kwartaal.

De productieverwachting valt UBS tegen. ABN Amro haalde het aandeel van zijn kooplijst.

In de AMX ging Eurocommercial Properties aan kop, met een koerswinst van 4,4%. Air France-KLM won 0,9% na een koopadvies van Bank of America. PostNL (+0,8%) profiteerde van de goedkeuring van de overname van Sandd.

Esperite

Lokaal viel Esperite op. Beurswaakhond AFM legde de handel in aandelen van het stamcelbedrijf stil in afwachting van nieuws. Dinsdag meldde Esperite dat het zich neerlegt bij de liquidatie van de entiteiten met betrekking tot Stem Cell en Cryo-Save. Het concern wil zich concentreren op de omvorming tot een investeringsmaatschappij.

Toen de handel later werd hervat, raakte de koers in een vrije val. Het aandeel eindigde de week op 0,05 euro.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?