Handelsoptimisme geeft AEX zetje omhoog

Week 41

Het Damrak wist de recessievrees vorige week van zich af te schudden. Hoop op een goede uitkomst van de handelsbesprekingen tussen de VS en China nam de overhand.

De AEX-index steeg met ruim 2% naar 577,42 punten.

Handelsoorlog

Afgelopen week startte een nieuwe onderhandelingsronde tussen de VS en China, die vrijdagavond uitmondde in een ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Chinese vicepremier Liu He.

Volgens Trump hebben beide partijen een akkoord bereikt over een gedeeltelijk handelsakkoord, al moeten de afspraken nog wel op schrift worden gesteld.

Markt hoopt op volgende renteverlaging Fed

Verder werden afgelopen week de notulen gepubliceerd van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve, op 17 en 18 september, toen de rente met een kwart procentpunt werd verlaagd.

Uit de stukken bleek dat de Fed zich meer zorgen maakte over de impact van de wereldwijde groeivertraging en het Amerikaans-Chinese handelsconflict op de Amerikaanse economie. Maar de notulen boden geen nieuw inzicht in toekomstige renteverlagingen.

Zwakke economische data over de Amerikaanse maakindustrie en de dienstensector hebben de afgelopen weken wel geleid tot hooggespannen verwachtingen voor het komende rentebesluit, later deze maand. Ongeveer 75% van de markt rekent op wederom een renteverlaging met 25 basispunten.

Opkoopoperatie Fed

Verder maakte de Fed vrijdag wel bekend dat het tot zeker in het tweede kwartaal van 2020 Amerikaanse Treasury-leningen gaat opkopen, om ervoor te zorgen dat het financiële systeem in de VS voldoende reserves behoudt.

Vanaf volgende week koopt het maandelijks voor 60 miljard dollar aan Amerikaanse schatkistleningen. De repo-operaties die de Fed sinds september uitvoert, worden verlengd tot zeker eind januari 2020.

ECB verdeeld over stimulering

Afgelopen week verschenen ook de notulen van de laatste vergadering van Europese Centrale Bank, waarin werd besloten tot een stevig pakket aan stimuleringsmaatregelen.

Hieruit kwamen grote onderlinge meningsverschillen over nagenoeg elk onderwerp aan het licht.

Recessie dreigt in Duitsland

Voor de Duitse economie begon de week nog aardig, met een onverwachte stijging van de industriële productie in augustus.

Maar de exportcijfers waren zorgwekkend. In augustus daalde de uitvoer van Duitse goederen met 3,9% op jaarbasis en met 1,8% op maandbasis.
Hierdoor stijgt het risico op een recessie.

Brexit nadert

Er leek afgelopen week wel eindelijk wat schot te zitten in de Brexit-procedure. Het Verenigd Koninkrijk, de EU en Ierland oogden iets optimistischer over een deal.

De EU heeft afgesproken om de onderhandelingen te intensiveren, om voor 31 oktober alsnog een deal te bereiken. Komende donderdag start een tweedaagse EU-top over de Brexit.

Stijgers en dalers

In de AEX was Philips (-4,7%) de sterkste daler, na een winstwaarschuwing. Cyclische aandelen waren in trek. ArcelorMittal was koploper, met een koerswinst van 13,6%. Randstad won 6%.

In de Midkap was AMG de opvallendste stijger, met een koerswinst van 14,3% na het sluiten van een joint venture met Shell en de overname van International Specialty Alloys.

Fagron en bouwaandelen

Fagron zag de koers met 5,9% stijgen na een beter dan verwachte kwartaalupdate en het nieuws dat grootaandeelhouders Waterland en Baltisse hun resterende belang van 12,98% verkopen.

Bouwaandelen waren in trek omdat de sector lijkt te worden ontzien bij de aanpak van de stikstofproblematiek. BAM won 3,7%, Heijmans 4,7% en VolkerWessels 9,9%.

Afgeblazen beursgang CM.com

CM.com, dat vrijdag zijn beursdebuut had willen maken aan het Damrak, maakte bekend de IPO uit te stellen vanwege ongunstige marktomstandigheden.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?