AEX sluit week lager af na Brexit-deal en serie winstwaarschuwingen

Week 42

Deal of geen deal? Dat was afgelopen week de vraag, toen de Brexit-onderhandelingen tussen Groot-Brittannië en de EU de laatste fase in gingen. Ook ging het cijferseizoen van start.

De AEX-index sloot 0,8% lager op 572,72 punten.

Brexit-akkoord

Donderdag cirkelde er eindelijk witte rook boven Brussel. Dat leidde in eerste instantie tot euforie onder beleggers, maar dat ebde al snel weer weg, vanwege zorgen over de volgende hobbel die nog genomen moest worden: goedkeuring door het Britse parlement.

Die hoop bleek niet ongegrond. Het Britse Lagerhuis stemde de stemming over de deal uit. Ook werd de Britse premier Boris Johnson gedwongen om de EU per brief te vragen om uitstel van de Brexit. Hij deed dit met een niet-ondertekende brief en verstuurde een tweede brief waarin hij op persoonlijke titel aangaf dat hij uitstel onverstandig vond.

Deze week wordt de deal naar verwachting alsnog in stemming gebracht.

Kwartaalcijfers

De focus van beleggers lag afgelopen week ook op de eerste kwartaalcijfers. Deze waren wisselend. De resultaten van Unilever werden goed ontvangen. Maar er waren ook enkele winstwaarschuwingen, van onder andere Renault, Accor, Volvo en Philips.

Uit Amerika kwamen er cijfers van onder meer Morgan Stanley, IBM en Netflix, die overwegend meevielen.

Stijgers en dalers

De sterkste stijgers onder de hoofdfondsen waren Unibail-Rodamco (+3,9%) en ING Groep (+3,3%). Indexzwaargewicht Unilever won 0,9% na een update over het derde kwartaal.

RELX droeg juist de rode lantaarn, met een weekverlies van 4,7%. Ook ASML kon niet in het groen komen, ondanks cijfers die voldeden aan de eigen verwachtingen.

Fugro

In de AMX won Fugro maar liefst 22,2% na enkele positieve analistenrapporten. ING zei met vertrouwen uit te kijken naar de komende kwartaalupdate. ABN Amro besloot het aandeel van de verkooplijst te halen.

Bovendien meldde sectorgenoot PGS resultaten die in de lift zitten. Volgens PGS is er voldoende geld bij klanten om nieuwe investeringen te doen.

Verder stegen vastgoedfondsen Eurocommercial Properties en Wereldhave met 4,5 en 3,4%.

Flow Traders, TomTom en Sligro

Flow Traders leverde 4,5% in na een kwartaalupdate. TomTom daalde met 4,9%.

Bij de smallcaps speelde Sligro een negatieve hoofdrol, met een koersverlies van 5,9%, na de presentatie van cijfers die volgens ING ruimschoots onder de verwachtingen waren. Ook de voor 2019 afgegeven EBIT-outlook was flink lager dan waarop analisten rekenden.

Pharming

Pharming ging onderuit met een koersdaling van 4,9%. De Australische branchegenoot CSL beschuldigde het concern van bedrijfsspionage door zijn voormalig senior medical officer Joe Chiao, die nu bij Pharming werkt. Chiao zou tienduizenden documenten met gevoelige informatie hebben meegenomen van zijn vorige werkgever.

Maar Pharming-topman Sijmen de Vries beweert dat zijn bedrijf hier niets van weet en er ook niets mee te maken heeft. CSL bevestigde later dat Chiao geen herleidbare patiëntendata heeft gestolen.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?