AEX kruipt richting jaarrecord

De AEX is vorige week weer een stukje dichter bij zijn jaartop uit juli gekomen. Diverse kwartaalcijfers werden door beleggers positief ontvangen.

De AEX-index steeg met 1,9% naar 583,81 punten. Dat ligt bijna 3 punten onder het jaarrecord.

Cijferregen

Omdat de handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China wat naar de achtergrond zijn verdwenen, hadden beleggers meer tijd om zich te richten op het cijferseizoen.

Veel toonaangevende bedrijven, zoals Boeing, Caterpillar, Microsoft, Intel en Tesla, openden de boeken. Zij wisten beleggers in de meeste gevallen in positieve zin te verrassen. Dat gold zeker voor Tesla, dat in het derde kwartaal onverwacht winst boekte, terwijl de markt een verlies had voorspeld.

Caterpillar verlaagde zijn prognose, maar dat leek ingecalculeerd; net als de aanhoudende problemen met de 737 MAX bij Boeing. Intel verhoogde zijn outlook juist.

Brexit deadline nadert

Ook de Brexit slokte veel aandacht op, nu de deadline van 31 oktober in zicht komt.

Het is nog niet duidelijk wat er precies gaat gebeuren. Een meerderheid van het Britse Lagerhuis lijkt wel positief te zijn over het akkoord, maar wil meer tijd om de wet te beoordelen. Brussel is naar verluidt bereid om de Britten nog maximaal drie maanden uitstel te verlenen.

Vandaag stemt het Lagerhuis over het voorstel van premier Boris Johnson om vervroegde parlementsverkiezingen uit te schrijven.

Draghi zwaait af
Na het vuurwerk bij de vergadering in september, waren de verwachtingen voor het rentebesluit van de Europese Centrale Bank deze week laag. De focus lag vooral op het afscheid van voorzitter Mario Draghi.

 

Hij benadrukte in zijn laatste persmoment dat de recente ontwikkelingen de genomen maatregelen rechtvaardigen. De neerwaartse risico's zijn volgens Draghi toegenomen en politieke onzekerheden blijven de markt beïnvloeden.

Economen rekenen erop dat Draghi's opvolger Christine Lagarde in de nabije toekomst de rente verder zal verlagen.

Stijgers en dalers

Randstad, RELX en Galapagos werden afgelopen week rijkelijk beloond voor hun kwartaalcijfers. De aandelen werden respectievelijk 7,3%, 6,7% en 4,7% meer waard en bevonden zich daarmee bovenaan de AEX.

Ook ArcelorMittal was in trek, gelet op de koerssprong van 6,5%.

KPN en Heineken

De koers van KPN veerde vrijdag op na de kwartaalupdate, maar op weekbasis resteert toch een min van 2,4%.

Heineken droeg de spreekwoordelijke rode lantaarn en daalde met 5,8% na de cijferpresentatie.

Arcadis en Besi

De resultaten van de Midkapfondsen werden wisselend ontvangen. Arcadis en Besi zagen hun koers met respectievelijk 5,5% en 8,4% stijgen. Maar WDP leverde op weekbasis 3% in, ondanks goede kwartaalcijfers.

Fugro stond na het verschijnen van de kwartaalupdate onder druk, maar wist op weekbasis wel 8% te stijgen.

Signify kwam met een outlookverlaging, maar de koers steeg desondanks met 4,4%.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?