AEX doet stapje terug in volle cijferweek

Week 44

De AEX is afgelopen week iets teruggezakt. De kwartaalcijfers werden wisselend ontvangen.

De AEX-index daalde met 0,5% naar 580,78 punten.

China twijfelt over handelsdeal

Afgelopen week ontstond er toch weer wat onzekerheid over de Amerikaans-Chinese handelsdeal. Beijing zou twijfels hebben over een langetermijnakkoord.

Cijferseizoen

Verder ging het cijferseizoen op volle kracht verder. Circa 48% van de Europese bedrijven die tot nu toe de boeken hebben geopend, heeft het beter gedaan dan verwacht, volgens data van Bank of America Merrill Lynch.

Positief is ook dat het aantal winstwaarschuwingen vooralsnog lager is dan in het tweede kwartaal. Wel is de gemiddelde winstverwachting voor heel 2019 gedaald.

Fed last pauze in

Veel aandacht was er afgelopen week ook voor het rentebesluit van de Federal Reserve. De rente ging wederom omlaag, maar dat was al grotendeels ingeprijsd.

Fed-voorzitter Jerome Powell gaf aan dat hij verwacht dat dit voorlopig voldoende is.

Amerikaanse economie nog altijd robuust

Nadat de groeicijfers van de VS over het derde kwartaal al iets hoger uitpakten dan verwacht, bleek het Amerikaanse banenrapport vrijdag ook beter dan voorzien.

Er werden in oktober 128.000 banen gecreëerd, terwijl de markt had gerekend op een groei van slechts 75.000 arbeidsplaatsen. Daarnaast werden de cijfers over september en augustus flink opwaarts bijgesteld.

De loongroei bedroeg 3% op jaarbasis en dit was conform de verwachting.

De angst voor een recessie leek daarmee weg te ebben. De S&P 500 bereikte zelfs een recordstand. Ook de Nasdaq flirtte met een nieuw record.

Toch verkiezingen in Groot-Brittannië

Verder werd de Brexitdatum van 31 oktober afgelopen week gepasseerd. Dat ging gepaard met de nodige onzekerheid. De Europese Unie verleende uitstel tot eind januari 2020 en het Lagerhuis stemde in met vervroegde verkiezingen, op 12 december.

Stijgers en dalers

Koploper in de AEX was Galapagos, dat bekendmaakte te stoppen met de ontwikkeling van een behandeling tegen eczeem, omdat de werkzaamheid ervan niet voldoende kan worden aangetoond. De koers steeg desondanks met 13,5%.

ING en Shell

ING verloor 1,7% na zijn kwartaalrapportage. Voor KBC Securities waren de cijfers overtuigend genoeg om het aandeel op de kooplijst te zetten. KBC sprak van solide resultaten en Jefferies wees met name op de veerkrachtige rentemarge. 

Royal Dutch Shell had in het derde kwartaal van 2019 minder winst geboekt, maar deed het wel veel beter dan analisten hadden voorzien. Toch verloor het aandeel op weekbasis 2,4%; mogelijk omdat Shell aangaf minder aandelen in te willen kopen.

De grootste daler onder de hoofdfondsen was KPN, dat 4,9% verloor.

Basic-Fit, AMG en Intertrust

In de Midkap wist Basic-Fit te overtuigen met de kwartaalcijfers. De koers veerde op met 4,1%.

De duimen gingen omlaag voor AMG en Intertrust, met koersverliezen van respectievelijk 6,9% en 4,8%.

Bij de kleine fondsen viel VolkerWessels op. De koers schoot omhoog met 20,4% nadat bekend werd dat grootaandeelhouder Reggeborch de bouwer wederom van de beurs wil halen.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?