• Weeksluiting

Handelshoop helpt AEX aan nieuwe jaartop

Week 45

De AEX bereikte afgelopen week een nieuwe jaartop. Op een slotstand van 596,50 punten op vrijdag, steeg de Amsterdamse hoofdgraadmeter 2,7 procent op weekbasis. Vorige week vrijdag sloot de AEX op 580,78 punten.  

Deze week vond een doorbraak plaats boven de eerdere jaartop van 586,30 punten. Technisch analist Bas Heijink van ING merkte echter op dat de huidige opleving niet krachtig is. Volgens hem is geen sprake van een structurele opwaartse beweging, maar van een zogenaamde blow-off beweging, voordat een krachtige neerwaartse draai plaatsvindt.

Groeiend optimisme over handelsdeal

Ondertussen is de markt ook in toenemende mate positief over een spoedig interim handelsakkoord tussen de VS en China. Over een datum en plaats om de deal te ondertekenen is nog geen duidelijkheid maar de twee landen zouden wel bereid zijn om eerder ingestelde importtarieven terug te draaien, mits er in de onderhandelingen verdere vooruitgang wordt geboekt.
 

Economie eurozone blijft kwetsbaar

Inkoopmanagersindices uit de eurozone lieten in oktober met name in de dienstensector een verbetering zien, terwijl de bedrijvigheid in de industriesector minder hard kromp dan in september.

Econoom Chris Williamson van Markit waarschuwde toch dat ondanks deze stijging van de inkoopmanagersindex de eurozone dicht tegen stagnatie aanzit. Hij wees onder meer op de dalende orderboeken.

Volgende week

Komende week ligt het zwaartepunt qua kwartaalcijfers op donderdag, wanneer NN Group, SBM Offshore, VolkerWessels, Nedap, Stern en Curetis de boeken openen. Dinsdag is het de beurt aan IMCD en woensdag komen ABN AMRO, Altice Europe en Aedifica, dat sinds deze week een tweede notering heeft in Amsterdam, met derde kwartaalcijfers. Air France-KLM publiceert dinsdag vervoercijfers.

Stijgers en dalers

ArcelorMittal heeft in het derde kwartaal van dit jaar betere cijfers gerealiseerd dan verwacht, maar heeft de groeiraming voor de mondiale staalconsumptie wel verlaagd. Verder verwacht het bedrijf dat de schuldpositie op jaarbasis verder zal dalen. Het aandeel steeg 10,4 procent in waarde en daarmee was het fonds koploper in de AEX.

Onder de hoofdfondsen konden ook de cijfers van DSM op goedkeuring rekenen. Ahold Delhaize won 8,0 procent na de publicatie van kwartaalcijfers. Vopak daalde 2,2 procent na het afgeven van een kwartaalupdate.

Aperam won 17,7 procent en voerde daarmee de Midcap aan. De cijfers van de fabrikant van roestvast staal werden goed ontvangen. In de AMX waren de schijnwerpers ook gericht op BAM Groep. Beleggers haalden opgelucht adem nadat in de derdekwartaalcijfers negatieve verrassingen achterwege bleven. Het aandeel steeg 10,0 procent.


Air France-KLM kon beleggers nog niet overtuigen met zijn middellangetermijndoelen en leverde 2,8 procent in ten opzichte van vorige week. PostNL verloor 5,5 procent. De cijfers van het postbedrijf waren lager dan de consensus. En vooral de ontwikkelingen bij Pakketten zorgen voor voorzichtigheid.

Boskalis steeg maarliefst 7,1 procent, na een positieve koersreactie op vrijdag na het afgegeven van een kwartaalupdate.

Onder de kleinere aandelen verloor B&S Group 10,4 procent na cijfers. Kiadis Pharma won 3,7 procent. 

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?