AEX even door 600 punten

Week 46

De AEX is afgelopen week verder gestegen, ondanks aanhoudende onzekerheden over een handelsdeal tussen de VS en China en groeiende onrust in Hongkong.

De AEX-index steeg met 0,4% naar 598,96 punten. 

Het was een volatiele handelsweek, waarbij de AEX even door de grens van 600 punten ging, om daar vervolgens weer onder te duiken.

Hongkong en handelsbesprekingen

De beursweek stond grotendeels in het teken van het escalerende geweld rond de maandenlange protesten in Hongkong en de onduidelijkheid over een spoedige handelsdeal tussen de Verenigde Staten en China.

Het optimisme over de vooruitgang die zou worden geboekt in de handelsbesprekingen tussen Washington en Beijing sloeg afgelopen week even om in twijfel, omdat er nog wat pijnpunten op tafel lagen.

Maar vrijdag meldde de economisch adviseur van het Witte Huis, Larry Kudlow, dat de onderhandelaars dichter bij een akkoord zijn.

Heffingen Europese auto's

Verder hoopten beleggers op meer duidelijkheid over een besluit met betrekking tot importheffingen op Europese auto's, maar die kwam er niet.

Powell bevestigt pauze in renteverlagingen

Er was afgelopen week ook veel aandacht voor Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve. Hij gaf voor het Amerikaanse Congres tekst en uitleg over de economische outlook van de centrale bank.

Powell leek in zijn verklaring een pauze in renteverlagingen te bevestigen, maar benadrukte ook dat het monetaire beleid niet in steen is gebeiteld. Verder noemde hij de Amerikaanse economie robuust.

Net geen recessie in Duitsland

Afgelopen week bleek ook dat Duitsland erin is geslaagd om een technische recessie te vermijden. Na een krimp van 0,1% in het tweede kwartaal, was er afgelopen kwartaal sprake van een groei van 0,1%.

Stijgers en dalers

De hoofdfondsen werden aangevoerd door Takeaway.com, met een koerswinst van 7,3%.

De maaltijdbezorger paste het bod op Just Eat niet aan, nadat rivaal Prosus de details van zijn concurrerende bod naar buiten bracht. Wel meldde Takeaway dat het eigen bod, ondanks de relatief lage waardering, meer perspectief biedt op waardecreatie dan het bod van Prosus. Lokaal daalde Prosus met 2,7%.

Ook Vopak was in trek, gelet op de koerssprong van 6,8%. IMCD won 3,5%, na de presentatie van de kwartaalcijfers.

De koers van Galapagos daalde met 1,9%, ondanks het bericht dat gedetailleerde resultaten een duurzame werkzaamheid en veiligheid met filgotinib bij reuma hebben aangetoond.

ArcelorMittal en ABN Amro

ArcelorMittal daalde 2,1% in waarde, nadat Fitch de outlook had verlaagd naar negatief, vanwege onder meer de verslechterde staalmarkt. De rating werd wel gehandhaafd.

ABN Amro verloor zelfs 3,8%, in reactie op de cijfers.

In de AScX viel vooral de koersimplosie van 28,8% van Kiadis Pharma op. De mededeling dat het concern stopt met de ontwikkeling van ATIR101 viel beleggers koud op het dak.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?