Handelsvrees keert weer terug

Week 47

De AEX flirtte deze week opnieuw met de grens van 600 punten, maar wist zich niet te handhaven boven dit niveau.

De index eindigde op 592,71 punten: 1% lager dan de week ervoor.

Handelsbesprekingen

Onlangs zorgde optimisme over de handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en China nog voor een nieuwe jaartop voor de hoofdgraadmeter, maar afgelopen week sloeg de twijfel toe.

Het is nog altijd niet duidelijk wanneer beide partijen een gedeeltelijk handelsakkoord zullen ondertekenen, maar de tijd tikt weg en de kans wordt steeds kleiner dat nog voor de jaarwisseling een deal wordt beklonken.

Op 15 december gaan nieuwe importtarieven in op ruim 150 miljard dollar aan Chinese producten, zoals elektronica. Maar volgens de laatste berichten zou de VS overwegen om hiervan af te zien.

Protesten Hongkong

Wat de handelsrelatie tussen de VS en China nog extra onder druk zet, zijn de protesten in Hongkong.

Het Amerikaans Congres nam afgelopen week een wet aan die het geweld tegen demonstranten in Hongkong veroordeelt en de nadruk legt op de mensenrechten daar. Dit viel in China niet in goede aarde.

Fed houdt kruit voorlopig droog

Veel aandacht ging ook uit naar de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve. Hieruit bleek dat de Fed vond dat ze na de renteverlaging van eind oktober een meer afwachtende houding aan moest nemen.

Dit was een bevestiging van wat voorzitter Jerome Powell de dagen ervoor al duidelijk had gemaakte tijdens een hoorzitting voor het Amerikaanse Congres. De markt rekent er dan ook niet op dat de rente dit jaar nog een vierde keer wordt verlaagd.

ECB zit met lage rente in de maag

Uit de notulen van de laatste vergadering van de ECB bleek dat de beleidsmakers ervoor waarschuwden dat de lage rente de banken in de eurozone pijn kan doen en risico's kan creëren in de financiële sector.

Toch hielden ze de deur open voor meer renteverlagingen, om de vertragende economie te stutten.

Dat de economie in de eurozone wel een impuls kan gebruiken, werd afgelopen week duidelijk uit nieuwe inkoopdata. De industrie krimpt nog steeds en ook de dienstensector komt steeds verder onder druk te staan.

Stijgers en dalers

In de AEX domineerden de dalers. Vopak stond onderaan, met een verlies van 5,1%.

Ook de financials hadden het moeilijk. ING moest 0,3% prijsgeven, NN 1,9%, ASR Nederland 2,4%, Aegon 2,5% en ABN Amro 3,3%.

Takeaway en Adyen

Takeaway.com voerde de AEX aan, met een koerswinst van 5,1% na een adviesverhoging van Credit Suisse.

Ook Adyen, dat een koopadvies kreeg van Bank of America, deed het goed, met een koersstijging van 2,4%. Galapagos (+2%) had evenmin reden tot klagen.

OCI en Boskalis

In de Midcap droeg OCI, dat vandaag met kwartaalcijfers komt, de spreekwoordelijke rode lantaarn, met een koersverlies van 7%.

Boskalis (+2%) ging aan kop, nadat de maritiem dienstverlener een aantal contracten had binnengehaald, met een totale waarde van 120 miljoen dollar.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?