AEX sluit boven de 600 punten na eindsprint

Week 49

De AEX-index is er eindelijk in geslaagd om boven de 600 punten te sluiten. Dit was wel te danken aan een eindsprint.

De AEX sloot 0,8% hoger op 602,30 punten.

Handelszorgen

In de eerste twee handelsdagen van december kelderde de AEX nog met 2,4%, vanwege hernieuwde twijfels over een Amerikaans-Chinese handelsdeal.

De Amerikaanse president opperde om de deal over de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 heen te tillen. Ook deed de steun van de VS aan de demonstranten in Hongkong de relatie met China geen goed.

Verder zei de Amerikaanse minister van handel Wilbur Ross dat wanneer er voor 15 december geen gedeeltelijk handelsakkoord ligt, Trump de importtarieven op 156 miljard dollar aan Chinese goederen zal verhogen.

Daarbovenop maakte Trump ook bekend dat de importtarieven op Braziliaans en Argentijns staal worden hervat omdat beide landen hun valuta zouden manipuleren.

... gevolgd door optimisme

Later in de week werden de verliezen weer grotendeels weggepoetst omdat er toch wat hoop op een handelsakkoord gloorde.

Persbureau Bloomberg meldde dat de VS en China dichter bij een eerste fase handelsakkoord zijn. Later zei ook Beijing dat de onderhandelingen netjes op koers liggen.

Duitse groeimotor hapert nog steeds

Verder verschenen er diverse inkoopdata. De cijfers uit de eurozone waren wisselend. Het beeld voor de industrie was positiever, hoewel in Nederland voor het eerst in ruim zes jaar sprake was van krimp.

In Duitsland bleek de industrie nog steeds te krimpen, maar wel minder hard. Maar de bedrijvigheid in de Duitse dienstensector was wel iets gestegen.

Amerikaanse economie robuust

Terwijl de eurozone worstelt, blijft de Amerikaanse economie robuust, zo bevestigde het officiële banenrapport: er waren in november 266.000 banen bijgekomen. 

OPEC gaat verder snijden in productie

De olieprijzen stegen afgelopen week met 6%. Dit was te danken aan een daling van de Amerikaanse olievoorraden. Bovendien besloot oliekartel OPEC tot een productiebeperking met nog eens 0,5 miljoen vaten per dag.

Stijgers en dalers

De koers van Galapagos steeg afgelopen week met 7,4% nadat analisten van Berenberg hun koopadvies herhaalden. Ook wist Galapagos de rekrutering voor de NOVESA fase 2 klinische studie met GLPG1690 te voltooien.

Takeaway

Ook Takeaway.com (+6%) zat in de lift. Het bedrijf zal vermoedelijk pas eind deze maand besluiten wat zijn definitieve bod op het Britse Just Eat zal zijn, evenals rivaal Prosus.

Daarnaast lanceerde de maaltijdbezorger afgelopen week Takeaway Pay, een alternatief voor de bedrijfskantine.

NN Group

De grootste dalers waren NN Group en KPN, met verliezen van circa 2%.

Volgens mediaberichten zou NN wedijveren met onder andere het Belgische Ageas in de overnamestrijd rond het Spaanse Caser Seguros.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?