AEX blijft boven 600 punten na drukke week

Week 50

De AEX heeft zijn positie boven de 600 punten afgelopen week verder kunnen verstevigen.

De index steeg met 0,1% naar 602,86 punten.

Het was zo'n beetje de laatste drukke week van het jaar, vol rentebesluiten, nieuws over de Amerikaans-Chinese handelsbesprekingen en de Britse parlementsverkiezingen.

Amerika en China sluiten handelsakkoord

Vrijdag werd bekend dat de Verenigde Staten en China eindelijk een akkoord hebben bereikt over een gedeeltelijke handelsverdrag.

De zogeheten Fase 1-deal omvat onder meer afspraken over landbouw en de bescherming van intellectueel eigendom.

Verder heeft de VS toegezegd dat bestaande importheffingen gefaseerd worden teruggedraaid en dat de heffingen die gisteren zouden ingaan van de baan zijn.

Verkiezingswinst Johnson

Veel aandacht ging ook uit naar de Britse parlementsverkiezingen. De Conservatieve Partij van Boris Johnson behaalde een forse zetelwinst en sleepte een absolute meerderheid in de wacht.

Hierdoor wordt het voor de premier makkelijker om zijn Brexit-deal door het parlement te loodsen voor de deadline op 31 januari. Hij kan daarna gaan onderhandelen over een handelsverdrag met de EU.

Fed zet pas op de plaats

Woensdag waren de ogen gericht op het rentebesluit van de Federal Reserve. De belangrijkste rente werd conform verwachting gehandhaafd.

Uit de dot plot bleek dat de beleidsmakers erop rekenen dat de rente in 2020 niet wordt aangepast. Wel herhaalde voorzitter Jerome Powell dat het monetaire beleid niet in steen is gebeiteld en dat ingegrepen kan worden als de vooruitzichten voor de Amerikaanse economie materieel veranderen.

Vuurdoop Lagarde

Het rentebesluit van de Europese Centrale Bank bevatte zoals verwacht ook geen verrassingen. De depositorente bleef staan op 0,50% negatief.

Het was de vuurdoop van voorzitter Christine Lagarde, die benadrukte dat ze haar eigen stijl heeft en waarschuwde om geen vergelijkingen te maken met haar voorganger Mario Draghi.

De ECB start in januari een strategische evaluatie van het monetaire beleid, die het voor eind 2020 hoopt af te ronden.

Verder ziet de centrale bank enkele signalen dat de economische groei stabiliseert en de inflatie aantrekt. "Gezien de huidige macro-economische vooruitzichten, lijkt verdere verruiming van tafel", concludeerde een econoom van ING, die denkt dat de ECB voorlopig zal afwachten.

Olieprijs hoger na beursgang Aramco

De olieprijs steeg afgelopen week licht naar 59,50 dollar. De maandrapporten van de OPEC en het Internationaal Energieagentschap (IEA) waren weinig spannend, hoewel het IEA wel een lagere productie voorspelt voor landen buiten het kartel.

De financiële markten hadden meer oog voor het debuut van Saudi Aramco aan de beurs van Riyad, waarmee het concern maar liefst 25,6 miljard dollar ophaalde. De beurskoers steeg in de eerste drie handelsdagen met circa 15%.

Stijgers en dalers

In de AEX deden vooral de financials het goed, vermoedelijk omdat de grote centrale banken de rentes voorlopig niet verder zullen verlagen.

ABN Amro was koploper, met een weekwinst van 5,8%. Hierna volgden ING (+2,6%), Aegon (+2,1%) en NN Group (+0,6%).

Ahold Delhaize bungelde onderaan de AEX-index, met een koersverlies van 5,5%.

Takeaway en Altice Europa

Ook Takeaway.com (-1,2%) verloor terrein. Concurrent Prosus verhoogde afgelopen week het bod op Just Eat. Takeaway verlengde op haar beurt de aanmeldtermijn voor zijn bod op het Britse bedrijf.

Midkapfonds Altice Europe zag de koers met 7% stijgen, nadat bekend werd dat dochterbedrijf MEO een minderheidsbelang verkoopt aan Morgan Stanley Infrastructure Partners, om samen het eerste landelijke glasvezelbedrijf in Portugal op te zetten.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?