AEX optimistisch richting Kerst

Week 51

De AEX heeft de laatste volledige beursweek van dit jaar opnieuw met winst afgesloten.

De hoofdindex steeg met 1,1% naar 609,26 punten.

Nu de Verenigde Staten en China naar verluidt overeenstemming hebben bereikt over een gedeeltelijk handelsakkoord en de Britse parlementsverkiezingen achter de rug zijn, lijkt de AEX in cruise-control richting het eind van het jaar te gaan.

"De belangrijkste zaken voor dit jaar zijn nu wel geweest", zei een marktanalist van Rabobank

Nasleep Britse verkiezingen

De verkiezingsoverwinning van de Conservatieve Partij van de Britse premier Boris Johnson galmde afgelopen week nog na. Aanvankelijk werd gedacht dat de onzekerheid rond de Brexit zou verdwijnen, maar afgelopen week ontstonden er toch wat twijfels over.

Na het vertrek uit de EU op 31 januari heeft Johnson tot eind 2020 de tijd om een handelsverdrag te sluiten met Brussel. Maar hij sloot afgelopen week uit dat die transitieperiode wordt verlengd. Hierdoor zou het definitieve vertrek uit de EU alsnog chaotisch kunnen verlopen.

Economie eurozone blijft haperen

Inkoopdata uit Europa toonden afgelopen week opnieuw de zwakte van met name de industrie. In Duitsland en de eurozone als geheel kromp de industrie harder in december.

"De economie in de eurozone sluit 2019 af in de slechtste reeks sinds 2013, met bedrijven die worstelen met de tegenwind van een nagenoeg stagnerende vraag en sombere vooruitzichten voor het komende jaar", zei een econoom van Markit. 

Hij voorspelt voor het vierde kwartaal een economische groei van slechts 0,1%.

...maar meevallende Ifo-index

Er was wel een opsteker: een beter dan verwachte Ifo-index, die het ondernemersvertrouwen in Duitsland weergeeft. "De Ifo-index suggereert dat het ergste voor de Duitse economie achter de rug is", concludeerde een econoom van ING.

Stijgers en dalers

In de AEX hadden de stijgers de overhand. De hoofdindex werd aangevoerd door Adyen, dat 6,2% steeg.

De koers van Takeaway.com daalde met 8,5% nadat bekend werd dat rivaal Prosus het overnamebod op het Britse Just Eat had verhoogd en de Takeaway zelf ook met een nieuw bod op de proppen kwam. De koers van Prosus zat daarentegen in de lift.

Unilever en Galapagos

Zwaargewicht Unilever verloor 4,6% nadat het bedrijf waarschuwde voor tegenwind in 2019. Unilever verwacht dat de onderliggende omzetgroei dit jaar "licht" onder de doelstelling van 3 tot 5% zal uitkomen.

Eerder al liet de levensmiddelengigant weten aan de onderkant van deze bandbreedte te zullen uitkomen. Ook zal er geen verbetering zijn in de eerste helft van 2020.

Galapagos verloor 0,8% nadat enkele analisten het aandeel van de kooplijst hadden gehaald na de recente koersstijging.

WDP en Air France-KLM

In de Midcap ging WDP aan kop, met een winst van 6,1%. Het vastgoedbedrijf gaat zijn aandelen splitsen vanaf 2 januari 2020 met een factor 7.

Air France-KLM sloot de rij, met een verlies van 6,3%.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?