• Beursgangen & Emissies

Beursgang Douwe Egberts op 3 juni

Beleggen in het aandeel Douwe Egberts

De koffiehandel in het aandeel Douwe Egberts op het Damrak kan beginnen, want op 29 mei is de beursgang van koffiegigant JDE Peet’s in Amsterdam een feit. Met als meest bekende merk uiteraard Douwe Egberts. Als de IPO een feit is, dan kan er bij BinckBank worden gehandeld in de aandelen van Douwe Egberts.

Beursgang Douwe Egberts niet voor particuliere belegger

Voor kleine beleggers die in het bedrijf willen investeren was het tot het moment van de IPO echter nog even koffiedik kijken. Want in tegenstelling tot wat moederbedrijf JAB Holding eerder beloofde was vooraf geen inschrijving mogelijk voor retail-beleggers. BinckBank-klanten en andere particulieren kunnen dus pas in de stukken van Douwe Egberts handelen direct nadat de eerste koers op het bord is verschenen. Meedoen met de IPO is dus helaas niet mogelijk voor aanstaande beleggers in het aandeel Douwe Egberts.

Beursgang Douwe Egberts: aandeel vanaf € 30

Dat blijkt uit het officiële prospectus dat op 26 mei is verschenen en waarin alle details over de IPO worden toegelicht. Waaronder ook de prijsrange tussen 30 en 32,25 euro waartegen de aandelen zullen worden aangeboden en waarmee de beurswaarde van JDE Peet’s tussen de 14,9 en 16 miljard euro uit zal komen.

In Nederland vergelijkbaar met de beurswaarde van AEX-fondsen als Akzo Nobel en Galapagos, maar wel duidelijk minder dan de marketcap van concurrenten Starbucks (circa 90 miljard dollar) en het ook op andere terreinen actieve Nestlé (ruim 300 miljard euro).

Ik hoor het u zeggen: een beursgang van Douwe Egberts? Heb ik dat niet al eerder gezien? Klopt inderdaad. In 2013 ging het bedrijf, toen onder de naam Douwe Egberts Master Blenders (DEMB) ook al eens naar het Damrak en door deze IPO schopte de koffiebrander het zelfs tot AEX-fonds. Om vervolgens een jaar later weer van de beurs te worden gehaald na een overname door investeerder JAB.

Maar de beursgang van 2020 is andere koffie, want JAB heeft naast Douwe Egberts de afgelopen jaren een heel palet aan koffiemerken en koffieactiviteiten verzameld. Zo omvat JDE Peets’s ook de merken Jacobs, Senseo en Peet’s.

De naam Peet’s zou daarbij oorspronkelijk afstammen van Alfred Peet uit Alkmaar, wiens vader koffiebrander was. Nadat Alfred na de oorlog naar de VS emigreerde bouwde hij daar een koffiebedrijf op.

JDE Peet’s afficheert zich als de grootste koffiebrander ter wereld, goed voor 130 miljard kopjes koffie en thee per jaar. Met een omzet van 6,9 miljard euro per jaar en – zoals het een koffiebrander betaamt – zwarte cijfers wil het bedrijf onder meer met het geld dat het bij de beursgang ophaalt verder groeien.

Beursgang Douwe Egberts: helaas niet inschrijven particulieren

JAB wil met de beursgang en uitgifte van nieuwe aandelen Douwe Egberts in ieder geval 700 miljoen euro ophalen en zal na IPO een meerderheid van de aandelen behouden. Waar in de intention to float nog werd aangegeven dat ook retail-beleggers op de aandelen konden inschrijven is echter alsnog besloten dat alleen professionele partijen vooraf op de stukken kunnen intekenen.

Hieronder enkele details uit het prospectus:

Medewerkers 21.255 (2019)
Hoofdkantoor JDE Peet’s NV, Amsterdam
CEO Casey Keller
Prijs Indicatieve uitgifteprijs tussen 30 euro en 32,25 euro per aandeel, waarbij professionele beleggers tussen 26 mei en 2 juni kunnen inschrijven.
Beschikbare aandelen Met de IPO komt voor omgerekend circa 2,25 miljard aan stukken beschikbaar door uitgifte van nieuwe aandelen ter waarde van 700 miljoen euro, terwijl daarnaast grootaandeelhouders Acorn en Mondelez samen voor circa 1,5 miljard aan stukken zullen verkopen. Daarbovenop is een overtoewijzing van 15 procent mogelijk.
Ticker-symbool JDEP
Verhandelbaar De beoogde datum waarop de aandelen voor het eerst verhandelbaar zullen zijn is vrijdag 29 mei
Marktkapitalisatie Afhankelijk van de uiteindelijke toewijzing en prijs tussen 14,9 en 16 miljard euro.
Grootaandeelhouders JAB 63,6% en Mondelez 19,1% (na settlement)
Dividendbeleid JDE Peet’s streeft er naar jaarlijks 50 tot 60 procent van het resultaat uit te keren aan aandeelhouders.

BinckBank-klanten zullen dus niet vooraf kunnen inschrijven op de aandelen. Wel zullen beleggers direct vanaf het moment dat de aandelen op 29 mei verhandelbaar zijn kunnen investeren en handelen via het BinckBank-platform.

Wel of niet investeren in aandelen Douwe Egberts

Is Douwe Egberts een goede investering? Of vindt u het geen zuivere koffie? Beleggen in producten zoals aandelen brengt risico’s met zich mee. Resultaten van het bedrijf of de bedrijven waarin u belegt kunnen immers tegenvallen. Dit geldt ook voor de resultaten van JDE Peet’s. De aandelen zijn niet eerder op de publieke markt verhandeld en er is geen garantie dat er een actieve en liquide markt voor de aandelen ontstaat. De koers van de aandelen kan dalen.

Prospectus Beursgang Douwe Egberts

Voor u besluit zich wel of niet te investeren in dit bedrijf is het belangrijk dat u alle beschikbare informatie weegt. Behalve dit artikel kunt u daarvoor ook berichten in de media volgen en uiteraard ook het nog prospectus raadplegen.


Beleggen kent risico’s. Uw inleg kan minder waard worden.

Wat is een beursgang?

Een beursgang of IPO (Engels: initial public offering) is het moment dat een bedrijf zijn aandelen te koop aanbiedt aan het publiek via de beurs.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?