• Binck Beleggersbarometer

Beleggers zeer voorzichtig in aanloop naar verkiezingen

Shell groot vraagteken voor beleggers

Nederlandse particuliere beleggers lijken voorzichtig nu de Amerikaanse verkiezingen snel naderen en de uitkomst daarvan onzeker is. Dat blijkt uit de nieuwe BinckBank Beleggersbarometer van oktober, waarin beleggende klanten hun oordeel over het beursklimaat geven.

Daarbij houden positief en negatief gestemde beleggers elkaar vier weken voor de spannende verkiezingen vrijwel exact in evenwicht en is de barometer nog net positief. Hoewel de techsector de afgelopen tijd erg beweeglijk was zien beleggers deze sector nog altijd als meest kansrijk om in te investeren. De medische sector volgt echter als goede tweede op de voet.

Opvallend is dat beleggers erg verdeeld zijn over wat ze aan moeten met het aandeel Shell, dat sinds jaar en dag een favoriet aandeel was, maar nu omgeven wordt door onzekerheid. Daardoor wordt het aandeel niet alleen als favoriete aankoop genoemd, maar door een even grote groep ook als bij voorkeur af te stoten aandeel.


Beleggers zien geen plus in oktober

Kleine beleggers zijn per saldo neutraal over de financiële markten, al is ook sprake van verdeeldheid. Een kleine groep is zeer negatief, maar het omgekeerde geldt ook.

Kleine beleggers verwachten dat de AEX komende maand per saldo een pas op de plaats zal maken. Voor de Amerikaanse S&P 500 wordt in oktober zelfs op een kleine daling gerekend.

Barometer oktober - vertrouwen en ontwikkelingen

Shell tussen hoop en vrees

De woelige periode die Shell doormaakt sinds het uitbreken van de coronacrisis zorgt voor zeer verdeelde opinies over dit doorgaans zeer populaire aandeel.

Gevraagd naar het meest kansrijke aandeel om in te investeren voert het fors gedaalde Shell de lijst aan, maar het olieconcern wordt ook duidelijk het meest genoemd als te verkopen aandeel.

De favoriete aandelen voor aankoop

  1. Shell
  2. Galapagos
  3. ASML

De favoriete aandelen voor verkoop

  1. Shell
  2. BAM
  3. Air France KLM

Stuivertje wisselen Tech & Medisch

De technologiesector en de medische sector zijn in oktober favoriet bij beleggers en ontlopen elkaar nauwelijks. Met name de financiële sector doet een stapje terug.

BinckBarometer oktober - voorkeurssectoren

Europa eerste keuze en Euro wordt sterker

Europa is met 72 procent duidelijk het favoriete continent om de komende maand te investeren, op afstand gevolgd door Noord-Amerika (24 procent).

Beleggers zijn ook duidelijk over de richting waarin zij de euro de komende maanden zien bewegen ten opzichte van de dollar. Liefst 47 procent ziet de euro de komende maand sterker worden (tegenover slechts 7 procent die het omgekeerde ziet gebeuren).


De volgende BinckBank Beleggersbarometer verschijnt in november 2020.


Disclaimer: BinckBank peilt maandelijks in de landen waar het actief is het beleggerssentiment onder haar klanten. De informatie op deze pagina is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Ondanks het feit dat Binck alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan Binck niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend.

Wat is een beursgang?

Een beursgang of IPO (Engels: initial public offering) is het moment dat een bedrijf zijn aandelen te koop aanbiedt aan het publiek via de beurs.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?