• Beursgangen & Emissies

Levi Strauss wil via beursgang grotere broek aantrekken

Beleggers krijgen er binnenkort een beroemd en aansprekend aandeel bij nu Amerikaanse spijkerbroekenicoon Levi Strauss & Co., beter bekend als Levi's, heeft aangekondigd binnenkort de stap naar de beurs te maken.

Dat melden diverse financiële media. De 165 jaar oude jeansfabrikant wil de komende jaren letterlijk een grotere broek aantrekken en is daarvoor op zoek naar nieuw kapitaal.

Doel is bij de beursgang zo’n 100 miljoen dollar op te halen. Analisten denken dat het bedrijf, dat onder de tickercode ‘LEVI’ verhandeld gaat worden, straks zo’n 3 miljard dollar waard zal zijn.

Broekriem

Hoewel het bedrijf de afgelopen jaren nog wel wist te groeien moest de jeanssector in de Verenigde Staten duidelijk de broekriem aanhalen: de jeansverkoop daalde daar de afgelopen vijf jaar met ruim 10 procent. Levi’s ziet juist daarom vooral groeikansen in nieuwe markten en nieuwe producten.

De jeansmaker, die een op de acht spijkerbroeken in de Verenigde Staten verkoopt, wil daarbij ook juist minder afhankelijk worden van de aloude denim en groeien met onder meer schoenen, shirts, winter- en dameskleding.

Ook wil Levi's veel sterker worden op nieuwe groeimarkten, waaronder China, Brazilië en India. Zo is bijvoorbeeld China, dat nu al goed is voor 20 procent van de wereldwijde kledingverkoop slechts verantwoordelijk voor 3 procent van de omzet van Levi's. Totaal realiseerde het concern vorig jaar een winst van 285 miljoen dollar op een omzet van 5,6 miljard dollar.

Naast verkoop in de bijna duizend eigen winkels wil het bedrijf meer shop-in-shops en daarnaast vooral ook via online verkoop verder groeien. De concurrentie, zeker online, is echter groot.

Blue chip

Of het denim-icoon op de beurs ook gaat uitgroeien tot een echte blue chip zal moeten blijken. Een beursgang is voor het bedrijf overigens niet helemaal nieuw. In 1971 kreeg de jeansmaker al een notering, maar veertien jaar later werd het bedrijf door investeerders van de beurs gehaald. In 2003 ging het bedrijf zelfs bijna kopje onder, maar een achttal jaar geleden werd een succesvolle turnaround gemaakt.

Ook nu nog hebben nabestaanden van oprichter Levi Strauss een controlerend belang in de onderneming en – hoewel details van de beursgang nog niet bekend zijn – dit zal waarschijnlijk ook na de komende IPO zo blijven.

Inschrijven

Wanneer exact en tegen welke prijs de aandelen beschikbaar komen zal binnenkort bekend gemaakt worden. Omdat de beursgang van Levi Strauss plaatsvindt op de New York Stock Exchange zullen klant van BinckBank echter niet vooraf op de stukken kunnen inschrijven. Wel zullen de aandelen direct vanaf het eerste moment dat ze in New York verhandeld gaan worden ook beschikbaar zijn via het Binck-platform.

Wat is een beursgang?

Een beursgang of IPO (Engels: initial public offering) is het moment dat een bedrijf zijn aandelen te koop aanbiedt aan het publiek via de beurs.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?