• Beursgangen & Emissies

Mammoettanker Saudi Aramco naar de beurs

Bedrijf na beursgang in één klap grootste beursfonds ter wereld

Het heeft een paar jaartjes geduurd, maar deze maand is het dan eindelijk zo ver: de beursgang van Saudi Aramco. De Saoedische oliegigant Saudi Aramco gaat niet alleen naar de beurs, maar zal ook in één klap het grootste beursgenoteerde bedrijf ter wereld zijn.

Nu nog neemt het techkwartet Apple, Amazon, Alphabet en Microsoft de ranglijst van bedrijven met de grootste marketcap in. Waar Apple met een waarde van circa 1,2 biljoen dollar de grootste is wordt verwacht dat Saudi Aramco met haar beursgang straks wel eens op 1,5 biljoen of meer uit kan komen.

Marktwaarde Saudi Aramco

Bron: Bloomberg 8 november 2019.

Inschrijving gestart, notering alleen op Arabische beurs van Riyad

Op zondag 17 november is de inschrijving gestart voor de beursgang van Saudi Aramco. Hier wordt in eerste instantie slechts 2 procent van de aandelen naar de beurs gebracht; maar dan hebben we het wel over een onderliggend bedrag van zo’n 30 miljard dollar.

Hoewel het olieconcern ongeveer een kwart van de beschikbare aandelen wil toewijzen aan retail beleggers kunnen beleggers in Nederland en ook in andere westerse landen de komende dagen niet inschrijven op de stukken.

De aandelen zullen immers in eerste instantie alleen een notering krijgen aan Tadawul Stock Exchange, de effectenbeurs van de Saoedische hoofdstad Riyad. Nadat op 5 december de definitieve prijs van de stukken bekend wordt gemaakt is de eerste handelsdag voor 11 december 2019 voorzien, zo is althans op te maken uit het 650 pagina’s dikke prospectus. Pas dan zal ook duidelijk zijn hoeveel aandelen exact verkocht wordt en wat de echte marktwaarde van het concern is.

Is Saudi Aramco echt zo groot?

Jazeker, het officieel Saudi Arabia Oil Company geheten bedrijf is de nationale olie- en gasproducent van Saoedi-Arabië en pompt bijvoorbeeld op een gemiddelde dag zo’n 10 miljoen vaten – ofwel 10 procent van de wereldwijde vraag – ruwe olie op.

Niet echt verrassend wanneer je beseft dat het land 18 procent van de bewezen oliereserves bezit en de olie- en gassector goed is voor de helft van het bruto binnenlands product van het land.

Belangrijkste reden om het bedrijf naar de beurs te brengen is om extra vermogen vrij te spelen voor andere investeringen in Saoedi-Arabië, waaronder de verdere uitbreiding van een aantal grote steden en investeringen in projecten die nieuwe inkomstenstromen opleveren.

Het land, dat hiervoor het plan ‘Saudi Vision 2030’ heeft ontvouwd, hoopt zo op termijn iets minder afhankelijk te worden van de olie-industrie.

Impact op andere olieaandelen?

Hoewel de stukken dus niet direct beschikbaar zijn, kan het aandeel Saudi Aramco op termijn toch een alternatief – of concurrent – voor andere olieaandelen vormen. Bijvoorbeeld wanneer het aandeel opgenomen gaat worden in ETF’s en andere afgeleide producten.

Zo zou het bedrijf bij opname in de MSCI Emerging Markets Index zelfs met de 2 procent vrij verhandelbare stukken direct goed zijn voor ruim 0,5% van deze index.

Beleggers lijken daarbij vooral ook uit te kijken naar het stevige dividend dat het bedrijf de komende jaren belooft uit te keren. Alleen al in 2020 zou het om 75 miljard dollar gaan, hetgeen bij een beurswaarde van 1,5 miljard een dividendrendement van 5% zou betekenen en bij een beurswaarde van 1 miljard zelfs 7,5%.

Tot het zover is zullen BinckBank-beleggers die in olie, gas of andere vormen van energie willen beleggen het met de huidige in Europa en de VS genoteerde fondsen moeten doen.

Hieronder een actuele top 5 op basis het belegd vermogen van klanten van BinckBank, met niet verrassend Shell op plek één.


Maar ook via ETF’s en beleggingsfondsen kan in energiemandjes worden belegd. Hier de top 5 in die categorie:


Straks toch in aandeel beleggen?

Hoewel de afgelopen jaren ook is gesproken over een beursnotering buiten Saoedi-Arabië lijkt het daar vooralsnog niet van te komen.

Uiteraard zullen wij u snel informeren indien de stukken wel via andere beurzen op of een andere indirecte manier verhandelbaar worden voor Nederlandse beleggers.

VOC was nog veel groter dan Saudi Aramco

Overigens nog één leuk feitje tot slot. De beurswaarde van Saudi Aramco valt ondanks zijn enorme omvang nog steeds in het niet bij die van onze eigen Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC).

Teruggerekend naar 2019 bereikte de beurswaarde daarvan in 1679 – op het hoogtepunt van de Tulpenmanie – een duizelingwekkende 7,9 biljoen dollar. Ofwel zo’n vijf keer Saudi Aramco!

Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.

Wat is een beursgang?

Een beursgang of IPO (Engels: initial public offering) is het moment dat een bedrijf zijn aandelen te koop aanbiedt aan het publiek via de beurs.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?