• Beursgangen & Emissies

Taxi-ritjes op Wall Street

Welke bedrijven gaan naar de beurs?

            DIT IS EEN RECLAME-UITING

Beleggers die graag eens iets nieuws proberen worden ook de komende maanden op hun wenken bediend. Opnieuw staat een aantal prominente bedrijven in de coulissen om naar de beurs te gaan.

Spijkerbroekenfabrikant Levi Strauss rondde dit afgelopen maand al met succes af, maar ook de taxi-bedrijven Lyft en Uber hebben het gas richting Wall Street inmiddels ingetrapt. En in Amsterdam groeit de opwinding rond van het Zuid-Afrikaanse Naspers, dat in een klap een van de grootste fondsen van het Damrak zou kunnen worden.

Voor beleggers in individuele aandelen betekenen de nieuwe bedrijven nieuwe mogelijkheden om te beleggen, of misschien juist om de kat eerst nog even uit de boom te kijken. 

Graag houden we u daarom een paar keer per jaar op de hoogte van de laatste beursdebutanten, naderende IPO’s – initial public offering – en andere nieuwe namen die in de beurswereld rondzingen. De laatste groep uiteraard met een slag om de arm, maar leuk genoeg om al over te berichten.

Daarom is hier alweer de tweede BinckBank IPO-update van 2019 met tien opvallende beursnieuwelingen op een rij.

Levi Strauss

Niet alleen onder jongeren en andere modeliefhebbers blijkt Levis hip, maar ook beleggers zijn tuk op de spijkerbroekengigant. Op Wall Street had Levi’s Strauss in ieder geval direct de broek aan toen het begin maart naar de beurs ging. De beursintroductie was tien keer overtekend en de stukken als snel voor 30 procent meer van de hand.

Euroclear

In België werkt het Brusselse effectenbedrijf Euroclear aan een beursgang op Euronext, zo melden Belgische media. Het bewaarbedrijf, dat nu nog grotendeels in handen is van een aantal banken en de Belgische staat, zou volgens die berichten een kleine 6 miljard euro waard zijn.  Het bedrijf zou Goldman Sachs inmiddels ingehuurd hebben om de stap naar de beurs in goede banen te leiden.

Lion Air

Aan de andere kant van de wereld wil de Indonesische luchtvaartmaatschappij Lion Air een miljard dollar ophalen bij een voor later dit jaar geplande beursgang. De aankondiging komt op een opvallend moment, nu het bedrijf ook nauw betrokken is bij de discussie rondom de veiligheid van de Boeing 737 Max. Een half jaar geleden verongelukte een Lion Air-toestel van dat type.

Lyft

Taxi-bedrijf Lyft navigeerde eind vorige maand net iets eerder naar New York dan grote concurrent Uber en stond op 29 maart voor het eerst op het koersenbord van Nasdaq. Bij opening schoot het aandeel direct ruim 20 procent omhoog, maar de winst ging in de dagen daarna weer verloren. De beurswaarde kwam in de eerste dagen boven 26 miljard dollar uit, waarbij 31 miljoen nieuwe aandelen werden uitgegeven.

Naspers

Veel is er inmiddels ook al geschreven over de geplande beursgang van het Zuid-Afrikaanse tech-conglomeraat Naspers op Euronext in Amsterdam. Vooral ook het fonds na Shell en Unilever qua marktwaarde het derde bedrijf op het Damrak zou kunnen worden. Het mediaconcern met onder meer belangen in Tencent en OLX zou volgens mediaberichten een marktwaarde van circa 100 miljard dollar vertegenwoordigen.

Nexi

In Italië kijken ze ook uit naar een grote beursgang van betaaldienstverlener Nexi, dat kan worden vergeleken met het Nederlandse Adyen. Net als rond Adyen, dat op de eerste beursdag in waarde verdubbelde, zijn de verwachtingen rondom de IPO van Nexi hooggespannen. Mogelijk haalt de onderneming tussen 5 en 8 miljard euro op.

Pinterest

Liefst 250 miljoen gebruikers telt Pinterest inmiddels volgens mediaberichten en mede daarom wil het online foto- en platenboek nu ook naar de beurs. De notering is, zo wordt gemeld, officieel aangevraagd en het concern zou naar verluidt zo’n 1,5 miljard dollar willen ophalen. Vorig jaar realiseerde het bedrijf een omzet van 756 miljoen dollar, een groei van 60 procent.

Stadler

Van een heel ander kaliber is de Zwitserse treinbouwer Stadler, dat in eigen land een beursnotering gepland heeft. Grootaandeelhouders en bestuursvoorzitter Peter Spuhler wil na de IPO echter wel de meerderheid van het bedrijf in handen houden. Stadler verkocht tot nu toe achtduizend treinen in ruim veertig landen. Eind vorig jaar stond de orderportefeuille op 11,6 miljard euro.

Uber

Waar concurrent Lyft dus al concrete stappen zette is het wachten natuurlijk op de gigantische IPO van Uber die steeds een stapje dichterbij lijkt te komen. Een data en details zijn er nog niet, behalve dat de keuze op NYSE is gevallen en dat de beursgang van het taxibedrijf wel eens tot de top 5 van Wall Street kan gaan behoren. De geschatte marktwaarde ligt inmiddels rond 120 miljard dollar.

Zoom

Ook tech-unicorn Zoom staat in de coulissen om naar Wall Street door te stomen. De aanbieders van video-streaming en digitale vergaderdiensten doorbrak in 2017 al de waarderingsgrens van 1 miljard dollar en hoopt met een notering op Nasdaq tenminste 100 miljoen dollar op te halen. Winst maakt het bedrijf nog niet, maar Zoom is er wel in geslaagd om concurrerende diensten die door Google en Microsoft werden opgetuigd te weerstaan.

Wel of niet investeren?

Voor u besluit al dan niet aandelen in deze bedrijven te kopen en/of in te schrijven op een emissie is het belangrijk dat u alle beschikbare informatie weegt. Behalve dit op mediaberichten gebaseerde artikel kunt u daarvoor ook het prospectus raadplegen.

Actueel nieuws over (Nederlandse) IPO’s vindt u ook terug op onze speciale webpagina over beursgangen en emissies.

Wat is een beursgang?

Een beursgang of IPO (Engels: initial public offering) is het moment dat een bedrijf zijn aandelen te koop aanbiedt aan het publiek via de beurs.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?