• Binck Beleggersbarometer

Vertrouwen beleggers stijgt na overwinning Biden

Beleggers positief over Europese aandelen en euro

Nederlandse Binck-beleggers zijn duidelijk positiever over de financiële markten, nu Joe Biden naar alle waarschijnlijkheid de presidentsverkiezingen heeft gewonnen. Wel verwachten ze dat Europese beurzen het de komende maanden beter gaan doen en dat ook de euro zal gaan aantrekken ten opzichte van de dollar, zo blijkt uit de nieuwe BinckBank Beleggersbarometer van november, waarin beleggende klanten hun oordeel over het beursklimaat geven.

Waar positief en negatief gestemde beleggers elkaar in oktober nog in evenwicht hielden, is de barometer nu duidelijk positief met een score van +1,6 (op een schaal tussen -10 en +10). Hoewel Joe Biden kritisch naar de techsector kijkt, blijft dit volgens beleggers de meest kansrijke sector om in te investeren. De medische sector staat op plek twee.

Kijkend naar de favoriete aandelen van de beleggers blijven kleine investeerders vooral verdeeld over de vooruitzichten voor Shell. Het oliebedrijf wordt daarbij vaak gezien als koopwaardig, maar een even grote groep beleggers stoot het aandeel bij voorkeur af.


Beleggers zien plussen in november

Uit het maandelijkse Europese onderzoek blijkt dat Binck-beleggers per saldo positiever over de markten zijn dan een maand geleden. In november komt het vertrouwen op +1,6 (op een schaal van -10 tot +10) uit, tegen +0,2 in oktober. Gevraagd naar hun mening over lokale en internationale markten verwachten ze dat de AEX komende maand per saldo 1,6% zal aantrekken. Voor de Amerikaanse S&P 500 wordt zelfs op een iets grotere stijging gerekend.


Nederlandse beleggers per saldo positiever over de markten

Shell blijft koop- én verkooplijst aanvoeren.

Binck-beleggers blijven verdeeld over de toekomst van Shell: het olieconcern voert opnieuw zowel de lijst met bij voorkeur te kopen als bij voorkeur te verkopen aandelen aan. Het aandeel ASML is vaste waarde in de top-3 van favoriete aandelen; bij de lijst met minst populaire fondsen geldt hetzelfde voor Air France KLM.


De favoriete aandelen voor aankoop

  1. Shell
  2. ASML
  3. Galapagos


De favoriete aandelen voor verkoop

  1. Shell
  2. Air France klm
  3. ING

Tech blijft populairder dan medisch

De technologiesector en de medische sector zijn in november opnieuw favoriet bij Binck-beleggers.

De technologiesector en de medische sector zijn in november opnieuw favoriet bij beleggers.

Europa en euro

Met de komst van Joe Biden en diens andere blik op zaken als internationale samenwerking en de techsector verwachten meer beleggers dat de dollar in waarde zal dalen en zijn Europese aandelen favoriet.

Europa gaat met 63 procent aan kop als continent om bij voorkeur te investeren, gevolgd door Noord-Amerika (29 procent) en Azië (7 procent). Beleggers zijn ook duidelijk over de richting waarin zij de euro de komende maanden zien bewegen ten opzichte van de dollar. Liefst 55 procent ziet de euro de komende maand sterker worden (27 procent het omgekeerde).


De volgende BinckBank Beleggersbarometer verschijnt in december 2020.Disclaimer:

BinckBank peilt maandelijks in de landen waar het actief is het beleggerssentiment onder haar klanten. De informatie op deze pagina is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Ondanks het feit dat Binck alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan Binck niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend.

Wat is een beursgang?

Een beursgang of IPO (Engels: initial public offering) is het moment dat een bedrijf zijn aandelen te koop aanbiedt aan het publiek via de beurs.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?