Hoe begint u met zelf beleggen?

BinckBank helpt u met uw eerste stappenplan op de beurs

Stappenplan - beginnen met beleggen

Alle begin is moeilijk. Dat geldt ook voor beginnen met beleggen. Dit kan best eng zijn. Het gaat tenslotte om geld. Uw geld. Maar als u goed oplet, uw huiswerk doet, uw risico beperkt en de grootste valkuilen vermijdt, dan ziet u dat beleggen helemaal niet eng is.

Om u zo goed mogelijk te helpen, hebben we een gratis whitepaper ‘Beginnen met beleggen’ voor u. Hierin leest u alles wat u moet weten en u krijgt een handig stappenplan om succesvol te starten met beleggen.

hb_2

1. Bepaal uw beleggingsdoel

Wat is uw doel? Hoeveel rendement wilt u behalen? En hoeveel verlies kunt u zich veroorloven? Belangrijke beleggingsvragen. Voordat u gaat beleggen, is het belangrijk dat uw doel helder is. Dit inzicht heeft u nodig om te bepalen hoe u gaat beleggen en hoeveel risico u wenst te lopen.

2. Bepaal uw beleggingshorizon

Uw beleggingshorizon is één van de elementen bij het bepalen van uw beleggingsaanpak. Deze beleggingshorizon ziet er voor iedere belegger anders uit. Kort gezegd, is uw beleggingshorizon de periode dat u het belegbare vermogen niet direct nodig heeft. Het klinkt als een cliché. Maar het is waar: de waarde van uw beleggingen kan sterk fluctueren. 

Vooral bij risicovollere beleggingen als opties en hefboomproducten geldt dat er jaren van 25% rendement afgewisseld kunnen worden met jaren dat de waarde met hetzelfde percentage afneemt. Heeft u geen kennis van en ervaring met deze risicovolle instrumenten, dan raden wij u af om hierin te beleggen. U bepaalt zelf hoeveel risico u wenst te nemen. Sommige beleggers hebben helemaal geen beleggingshorizon; ze zien een kans in de markt en proberen hier een goed rendement mee te behalen.

hb_3

3. Uw gewenste rendement

Als uw doel en beleggingshorizon bekend zijn, kunt u nadenken over uw rendement: welk rendement wenst u? Stel, u heeft € 5.000 en u besluit om dit bedrag te beleggen. U wilt dit in 15 jaar tijd laten groeien naar € 10.000 voor de aanschaf van een auto. Welk rendement heeft u hiervoor nodig?

Beleggen volgens BIG: Behoud, Inkomen en Groei

We hebben het hier niet over een spaarvarken en ook niet big, bigger, biggest. Nee, u heeft het al in de titel kunnen lezen: Behoud, Inkomen en Groei. Het allerbelangrijkste bij beleggen is om geen grote verliezen te incasseren. Dat is de B van Behoud. Inkomen draait om het innen van dividend en coupons (bij obligaties) en Groei is koerswinst. Dit klinkt logisch, maar toch handelen niet alle beleggers hiernaar. Er valt overigens nog veel meer over te vertellen, maar dat bewaren we voor een webinar.

Gebruik de regel van 72

Als rekenhulp kunt u hiervoor de regel van 72 gebruiken. Dit is een vuistregel waarmee u de beleggingsperiode of het benodigde rendement eenvoudig kunt berekenen:

  1. Verdubbelingstijd = 72/vereist rendement
    Ook geldt:
  2. Vereist rendement = 72/verdubbelingstijd

In bovenstaand scenario moet u in 15 jaar uw vermogen met € 5.000 laten groeien (van € 5.000 naar € 10.000). Uw vereiste rendement komt dan te liggen op 72/ 15 jaar = 4,8% per jaar. Let wel, de regel van 72 is een vuistregel. De uitkomsten kloppen niet exact, maar benaderen de werkelijkheid.

4. Hoeveel tijd wilt u aan beleggen besteden?

De combinatie van beleggingshorizon en vereist rendement zijn belangrijk om te bepalen hoe actief u wilt zijn. Wilt u dagelijks, wekelijks of maandelijks actief zijn? Wenst u een hoog rendement? Grote kans dat u dan actief met de beurs bezig moet zijn en bereid moet zijn om wat meer risico’s te nemen. Bent u tevreden met een bescheiden rendement? Dan kunt u gerust minder risico nemen en daarom wat passiever beleggen.hb_5

5. Wanneer koopt u en wanneer verkoopt u?

Belegt u op de lange termijn, dan is een veelgebruikte strategie om goede winstgevende bedrijven te zoeken die veel dividend uitbetalen. Zoek bedrijven die jaar op jaar goede en solide resultaten hebben laten zien. Deze aandelen noemt men Blue chips. Warren Buffet is een bijzonder succesvolle belegger die voornamelijk voor de lange termijn in Blue chips aandelen belegt. 

Belegt u voor de korte termijn, dan is het slim om de technische analyse (TA) in uw besluiten mee te nemen. De technische analyse bekijkt koersen uit het verleden om zo de toekomst te kunnen voorspellen. Dit klinkt lastig, maar in de praktijk is TA een populair hulpmiddel om het juiste in- en uitstapmoment te bepalen.

6. Welke beleggingsinstrumenten gaat u gebruiken?

U kunt kiezen uit vele soorten financiële instrumenten. De lange termijn belegger en de belegger met weinig kennis en ervaring kiest meestal voor aandelen, trackers en obligaties. De meest populaire instrumenten voor korte termijnbeleggers zijn aandelen, opties, turbo's, Sprinters, futures of een combinatie van deze instrumenten. Let wel, dit zijn slechts voorbeelden. Elke belegger is anders en iedere belegger gebruikt de instrumenten waar hij of zij zich het prettigst bij voelt. Wij adviseren u om alleen te beleggen in de instrumenten waar u de risico’s van begrijpt. Belegt u voor uw pensioen of oudedagsvoorziening, zorg dan dat u zo veilig en behoudend mogelijk belegt en vermijd risicovolle beleggingsinstrumenten als opties, turbo’s of futures.

Tips voor als u gaat beginnen met beleggen


  • Neem voldoende tijd
  • Check regelmatig uw portefeuille
  • Volg het (economisch) nieuws op de voet
  • Lees blogs over beleggen
  • Neem niet teveel risico

Beleggen bij BinckBank

Schaduwportefeuille

De eerste stap om te beginnen met beleggen is het openen van een beleggingsrekening, dit is kosteloos bij BinckBank. Veel beginnende beleggers starten vervolgens met een fictieve portefeuille opgebouwd met ‘monopoly geld’.

Hiermee bouwt u een zogenaamde schaduwportefeuille op. Met deze schaduwportefeuille leert u hoe de aan- en verkoop in de praktijk werkt en kunt u wat ervaring opdoen.

Kennis- en ervaringstoets

Verstandig beginnen met beleggen begint bij een goede voorbereiding. Een goed begrip van de verschillende beleggingsinstrumenten is hierbij van groot belang. Daarom heeft BinckBank de Kennis- en ervaringstoets ontwikkeld. Aan de hand van een aantal vragen kunt u precies zien of uw kennis van en ervaring met beleggingsproducten voldoende is om erin te beleggen. De Kennis- en ervaringstoets bestaat uit een vragenlijst voor verschillende producten zoals aandelen, opties en ETF's.

U kunt de Kennis- en ervaringstoets vinden op de klantensite van BinckBank. Deze is alleen voor klanten toegankelijk. Wij adviseren u om bij het beleggen rekening te houden met de uitkomst van de Kennis- en ervaringstoets en om alleen te beleggen in financiële instrumenten waarvan u de risico’s begrijpt.

Beter beleggen met beleggerseducatie

Wist u dat BinckBank uitblinkt in het aanbieden van beleggerseducatie? Maak uzelf steeds beter in beleggen met de beleggerseducatie van BinckBank. Onze mensen hebben jarenlange ervaring en enorm veel kennis – en die delen dat graag. We zien het als onze taak om elke belegger beter te laten beleggen. Dit doen we met verschillende initiatieven. Laat u inspireren door webinars, beleggingstips, succesvolle strategieën, interactieve tutorials en meer.

Webinars van BinckBank

BinckBank biedt u online interactieve presentaties over verschillende onderwerpen, gepresenteerd door onze beleggingsexperts. Zo ziet u bijvoorbeeld hoe u de website het slimst gebruikt. Verder leert u meer over opties, turbo's, beleggingsstrategieën en fundamentele en technische analyse.

Zo bouwt u bij ons vermogen opNu met € 200 transactietegoed*

Zelf Beleggen

Beleg zelf en koop en verkoop uw favoriete aandelen via ons bekroonde platform. Met de slimste tools. Heel eenvoudig.

Fondsbeleggen

Eenvoudig beleggen in een ruime selectie onafhankelijke beleggingsfondsen en ETF’s.
Maandelijks instappen zonder transactiekosten.

Laten Beleggen

Bepaal zelf hoeveel geld u wilt beleggen en laat de rest aan ons over. Makkelijk en betaalbaar dankzij slimme technologie.

 
 
Beleggen brengt risico’s met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden.
Meer informatie over de specifieke productrisico’s kunt u lezen op de specifieke productpagina’s.