Waarom beginnen met beleggen?

Heeft u een klein of wat groter bedrag beschikbaar en wilt u dit laten groeien? Dan kan beleggen een goede optie zijn. Beleggen kunt u op veel manieren doen. Zo kunt u beleggen in aandelen, opties, ETF's, vastgoed, grondstoffen of obligaties.

Waarom beginnen met beleggen?

Mensen beleggen om verschillende redenen. Natuurlijk wil iedereen een appeltje voor de dorst. Daar kunt u voor zorgen door te beleggen of door te gaan sparen. Beginnen met beleggen kan ingewikkeld lijken. Hoe en waarin u gaat beleggen hangt af van waarom u wilt beleggen en wat u belangrijk vindt. Met sparen weet u precies waar u aan toe bent, maar het levert niet heel veel op. Beleggen kan meer opleveren, maar is ook risicovoller.

Redenen om te gaan beleggen

Veel mensen beleggen om hun oudedagsvoorziening wat verder aan te vullen, voor de aflossing van een hypotheek, om vermogen te beschermen of juist te vergroten. De verwachting is dat de overheid steeds minder zorgtaken zal vervullen, ook dat is een reden dat mensen beleggen. Verder is beleggen als hobby voor veel mensen een spannende aanvulling op hun interesses. Nederlanders worden in steeds grotere mate zelf verantwoordelijk voor hun financiële toekomst. En beleggen is een van de meest slimme manieren om hiervoor te zorgen.

De spaarrente is tenslotte niet om over naar huis te schrijven. En als de inflatie hoger is dan de spaarrente, wordt uw geld op uw spaarrekening elke dag minder waard. Dit is een belangrijke reden waarom men ervoor kiest om te gaan beleggen.

Als u gaat beleggen, dan kunt u meer invloed uitoefenen op de groei van uw vermogen. En als u zelf belegt, kunt u zelf bepalen hoeveel risico u wilt nemen. Natuurlijk geldt hierbij wel: hoe hoger het rendement dat u nastreeft, hoe meer risico u moet accepteren. Gelukkig is zelf beleggen een stuk eenvoudiger dan u wellicht denkt.

Waarvoor wilt u beleggen?

Een mooie wereldreis, eerder stoppen met werken, een potje voor de kinderen, een eigen huis of gewoon beleggen voor de lol? Beleggen is een goede manier aan uw vermogen te werken. Hier bent u niet bijzonder veel tijd of geld voor kwijt. Als u elke maand bijvoorbeeld € 50 belegt, dan kan dat al tot een heel mooi bedrag leiden. Nederland is van oudsher een echte natie van spaarders. Sinds kort is beleggen ook in opkomst, mede door de lage rente. Heeft u een klein of wat groter bedrag beschikbaar en wilt u dit laten groeien? Dan kunt u ervoor kiezen om te beleggen. Beleggen kunt u op veel manieren doen. Zo kunt u beleggen in aandelen, opties, beleggingsfondsen of ETF’s (ook wel trackers genoemd). Lees meer over wat is beleggen.

Waarom kiest u voor Zelf Beleggen?

Als u zelf gaat beleggen kunt u starten met een klein bedrag. In tegenstelling tot beleggen via een vermogensbeheerder, hoeft u niet aan zware eisen van een minimaal vermogen te voldoen. Daarnaast zijn de kosten vaak lager doordat u enkel kosten per transactie heeft en geen vaste kosten. Als u zelf gaat beleggen heeft u ook nog eens de volledige beslissing met welke instrumenten u gaat handelen. U kunt zelf de instrumenten kiezen die passen bij uw beleggingsdoel en de risico’s die u bereid bent te nemen.

De voordelen en risico’s van beleggen

Beleggen en risico zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Belegt u behoudend en voorzichtig, dan zijn de rendementen vaak lager. Wilt u hoge rendementen? Dan moet u vaak meer risico nemen.  Onze tip luidt: beleg alleen met geld dat u niet direct nodig heeft. Beleggen brengt meer risico met zich mee dan sparen. Uw gehele inleg kan verloren gaan. Aan de andere kant levert het mogelijk een hoger rendement op. Maar let wel, sparen en beleggen zijn twee compleet verschillende vormen van vermogensopbouw. Voor meer informatie over risico’s en kenmerken van verschillende financiële instrumenten verwijzen wij u naar de risicopagina’s in de Basishandleiding. Deze vindt u in het document center van Binck.

De voordelen van beleggen


    Mogelijk een hoger rendement dan op een spaarrekening
    Met dividend kunt u een constante stroom aan inkomsten generen
    Beleggen is interessant en leerzaam

De risico's van beleggen


    Kans op verlies van uw vermogen, uw belegging kan minder waard worden
    Als u net voor een financiële crisis instapt, is het lastig om het verlies op korte termijn goed te maken
    Uw gehele investering kan verloren gaan. Beleg daarom alleen met geld dat u niet op korte termijn nodig heeft

Kennis- en ervaringstoets

Verstandig beginnen met beleggen begint bij een goede voorbereiding. Een goed begrip van de verschillende beleggingsinstrumenten is hierbij van groot belang. Daarom heeft BinckBank de Kennis- en ervaringstoets ontwikkeld. Aan de hand van een aantal vragen kunt u precies zien of uw kennis van en ervaring met beleggingsproducten voldoende is om erin te beleggen. De Kennis- en ervaringstoets bestaat uit een vragenlijst voor verschillende producten zoals aandelen, opties en ETF's.

U kunt de Kennis- en ervaringstoets vinden op de klantensite van BinckBank. Deze is alleen voor klanten toegankelijk. Wij adviseren u om bij het beleggen rekening te houden met de uitkomst van de Kennis- en ervaringstoets en om alleen te beleggen in beleggingsproducten waarvan u de risico’s begrijpt.

Tutorials van Binck

Heb ik voldoende kennis?

Beleggen lijkt op het eerste gezicht ingewikkeld. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Een gezonde interesse in de beurs en een gedegen voorbereiding is vaak al genoeg om met zelfvertrouwen de eerste stap te zetten.

BinckBank biedt ook beginnende beleggers zonder ervaring alle hulp om goed voorbereid aan de slag te gaan. En u krijgt standaard een schat aan informatie over beleggingsinstrumenten, de beurs en tips en adviezen van analisten.

Hoeveel tijd kost zelf beleggen mij?

Een belangrijke vraag. De tijd die u aan beleggen besteedt hangt in grote mate af van hoeveel rendement u wenst. Wilt u een hoog rendement, dan moet u bereid zijn om veel met de beurs bezig te zijn, veel transacties te doen en in risicovollere producten te beleggen. Denk hierbij aan opties, Sprinters, turbo’s of futures. Bent u tevreden met een bescheiden rendement, dan hoeft u ook minder risico te nemen en kunt u zich beperken tot af en toe een transactie. Bijvoorbeeld in aandelen, trackers of beleggingsfondsen.

Zo bouwt u bij ons vermogen opNu met € 200 transactietegoed*

Zelf Beleggen

Beleg zelf en koop en verkoop uw favoriete aandelen via ons bekroonde platform. Met de slimste tools. Heel eenvoudig.

Fondsbeleggen

Eenvoudig beleggen in een ruime selectie onafhankelijke beleggingsfondsen en ETF’s.
Maandelijks instappen zonder transactiekosten.

Laten Beleggen

Bepaal zelf hoeveel geld u wilt beleggen en laat de rest aan ons over. Makkelijk en betaalbaar dankzij slimme technologie.

 
 
Beleggen brengt risico’s met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden.
Meer informatie over de specifieke productrisico’s kunt u lezen op de specifieke productpagina’s.