Waarom beginnen met beleggen?

Heb je een klein of wat groter bedrag beschikbaar en wil je  dit laten groeien? Dan kan beleggen een goede optie voor je zijn. Beleggen kun je op veel manieren doen. Zo kun je beleggen in aandelen, opties, ETF's, vastgoed, grondstoffen of obligaties.

Wat is beleggen?

Er zijn vele vormen van beleggen. Zo kun je beleggen in kunst, goud, vastgoed en zelfs whisky. We beperken ons hier tot het beleggen op de beurs. We gebruiken als voorbeeld de beurs van Amsterdam, Beursplein 5. Op de beurs kun je beleggen in aandelen, beleggingsfondsen, ETF’s, obligaties en opties. Dit zijn de meest bekende beleggingsinstrumenten. Een belegging in deze instrumenten kan in waarde stijgen (en daar doe je het natuurlijk voor), maar ze kunnen ook in waarde dalen. Beleg daarom alleen met het geld dat je niet direct nodig heeft. Daarnaast is dividend een belangrijk onderdeel bij beleggen.


Waarom beginnen met beleggen?

Mensen beleggen om verschillende redenen. Veel mensen beleggen om hun oudedagsvoorziening wat verder aan te vullen, voor de aflossing van een hypotheek, om vermogen te beschermen of juist te vergroten. De verwachting is dat de overheid steeds minder zorgtaken zal vervullen, ook dat is een reden dat mensen beleggen. Verder is beleggen als hobby voor veel mensen een spannende aanvulling op hun interesses. Nederlanders worden in steeds grotere mate zelf verantwoordelijk voor hun financiële toekomst. En beleggen is een van de meest slimme manieren om hiervoor te zorgen.

De spaarrente is tenslotte niet om over naar huis te schrijven. En als de inflatie hoger is dan de spaarrente, wordt uw geld op uw spaarrekening elke dag minder waard. Dit is een belangrijke reden waarom men ervoor kiest om te gaan beleggen.

Als u gaat beleggen, dan kunt u meer invloed uitoefenen op de groei van uw vermogen. En als u zelf belegt, kunt u zelf bepalen hoeveel risico u wilt nemen. Natuurlijk geldt hierbij wel: hoe hoger het rendement dat u nastreeft, hoe meer risico u moet accepteren. Gelukkig is zelf beleggen een stuk eenvoudiger dan u wellicht denkt.

Waarvoor wilt u beleggen?

Een mooie wereldreis, eerder stoppen met werken, een potje voor de kinderen, een eigen huis of gewoon beleggen voor de lol? Beleggen is een goede manier aan uw vermogen te werken. Hier bent u niet bijzonder veel tijd of geld voor kwijt. Als u elke maand bijvoorbeeld € 50 belegt, dan kan dat al tot een heel mooi bedrag leiden. Nederland is van oudsher een echte natie van spaarders. Sinds kort is beleggen ook in opkomst, mede door de lage rente. Heeft u een klein of wat groter bedrag beschikbaar en wilt u dit laten groeien? Dan kunt u ervoor kiezen om te beleggen. Beleggen kunt u op veel manieren doen. Zo kunt u beleggen in aandelen, opties, beleggingsfondsen of ETF’s (ook wel trackers genoemd).

WAAROM KIEST U VOOR ZELF BELEGGEN?

Als u zelf gaat beleggen kunt u starten met een klein bedrag. In tegenstelling tot beleggen via een vermogensbeheerder, hoeft u niet aan zware eisen van een minimaal vermogen te voldoen. Daarnaast zijn de kosten vaak lager doordat u enkel kosten per transactie heeft en geen vaste kosten. Als u zelf gaat beleggen heeft u ook nog eens de volledige beslissing met welke instrumenten u gaat handelen. U kunt zelf de instrumenten kiezen die passen bij uw beleggingsdoel en de risico’s die u bereid bent te nemen.

DE VOORDELEN EN RISICO’S VAN BELEGGEN

Beleggen en risico zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Belegt u behoudend en voorzichtig, dan zijn de rendementen vaak lager. Wilt u hoge rendementen? Dan moet u vaak meer risico nemen.  Onze tip luidt: beleg alleen met geld dat u niet direct nodig heeft. Beleggen brengt meer risico met zich mee dan sparen. Uw gehele inleg kan verloren gaan. Aan de andere kant levert het mogelijk een hoger rendement op. Maar let wel, sparen en beleggen zijn twee compleet verschillende vormen van vermogensopbouw. Voor meer informatie over risico’s en kenmerken van verschillende financiële instrumenten verwijzen wij u naar de risicopagina’s in de Basishandleiding. Deze vindt u in het document center van Binck.

De voordelen van beleggen


    Mogelijk een hoger rendement dan op een spaarrekening
    Met dividend kunt u een constante stroom aan inkomsten generen
    Beleggen is interessant en leerzaam

De risico's van beleggen


    Kans op verlies van uw vermogen, uw belegging kan minder waard worden
    Als u net voor een financiële crisis instapt, is het lastig om het verlies op korte termijn goed te maken
    Uw gehele investering kan verloren gaan. Beleg daarom alleen met geld dat u niet op korte termijn nodig heeft

KENNIS- EN ERVARINGSTOETS

Verstandig beginnen met beleggen begint bij een goede voorbereiding. Een goed begrip van de verschillende beleggingsinstrumenten is hierbij van groot belang. Daarom heeft Binck de Kennis- en ervaringstoets ontwikkeld. Aan de hand van een aantal vragen kunt u precies zien of uw kennis van en ervaring met beleggingsproducten voldoende is om erin te beleggen. De Kennis- en ervaringstoets bestaat uit een vragenlijst voor verschillende producten zoals aandelen, opties en ETF's.

U kunt de Kennis- en ervaringstoets vinden op de klantensite van Binck. Deze is alleen voor klanten toegankelijk. Wij adviseren u om bij het beleggen rekening te houden met de uitkomst van de Kennis- en ervaringstoets en om alleen te beleggen in beleggingsproducten waarvan u de risico’s begrijpt.

Tutorials van Binck

Heb ik voldoende kennis?

Beleggen lijkt op het eerste gezicht ingewikkeld. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Een gezonde interesse in de beurs en een gedegen voorbereiding is vaak al genoeg om met zelfvertrouwen de eerste stap te zetten.

Binck biedt ook beginnende beleggers zonder ervaring alle hulp om goed voorbereid aan de slag te gaan. En u krijgt standaard een schat aan informatie over beleggingsinstrumenten, de beurs en tips en adviezen van analisten.

Hoeveel tijd kost zelf beleggen mij?

Een belangrijke vraag. De tijd die u aan beleggen besteedt hangt in grote mate af van hoeveel rendement u wenst. Wilt u een hoog rendement, dan moet u bereid zijn om veel met de beurs bezig te zijn, veel transacties te doen en in risicovollere producten te beleggen. Denk hierbij aan opties, Sprinters, turbo’s of futures. Bent u tevreden met een bescheiden rendement, dan hoeft u ook minder risico te nemen en kunt u zich beperken tot af en toe een transactie. Bijvoorbeeld in aandelen, trackers of beleggingsfondsen.

bmb_6

Zelf beleggen


Voor actieve beleggers
  • Beleggen in bijna alle beleggingsinstrumenten
  • Met gebruiksvriendelijke en uiterst geavanceerde platformen en mobiele app
  • En scherpe en transparante tarieven voor elk type belegger

Word klant
Meer informatie

Ontvang € 200 transactietegoed

Fondsbeleggen


Voor lange termijn beleggers
  • Beleggen in meer dan 600 ETF's en beleggingsfondsen
  • Eenvoudig en gebruiksvriendelijk platform met handige fondsvergelijker
  • En zonder transactiekosten periodiek maandelijks beleggen

Word klant
Meer informatie

De eerste 3 maanden
geen service fee

Laten Beleggen


Nieuw: Binck belegt uw geld
  • Uw geld wordt geautomatiseerd en gespreid belegd in fondsen
  • U kunt al starten vanaf een inleg van € 10
  • Lage kosten door volledige automatisering

Word klant
Meer informatie