De aandeelhouder

Als aandeelhouder bent u eigenaar van aandelen en daardoor mede-eigenaar van de uitgevende onderneming. Door het aan een aandeel verbonden stemrecht kan een aandeelhouder invloed uitoefenen tijdens een Algemene Vergadering van Aandeelhouders. Zodoende heeft u invloed op het beleid. Desondanks is de aandeelhouder niet persoonlijk aanspraak voor datgene wat in naam van de uitgevende onderneming wordt verricht. Als aandeelhouder krijgt u (in bepaalde gevallen) dividend over de investering.

Mede-eigenaar worden als aandeelhouder.

Iedere aandeelhouder is voor een gedeelte eigenaar van de onderneming. Voor welk deel je mede-eigenaar bent hangt af van het totaal aan uitstaande aandelen en het aantal dat jij bezit. Stel een bedrijf heeft 100.000 aandelen uitstaan dan kan je 1% eigenaar zijn als je 1.000 aandelen bezit. In veel gevallen zijn er echter aanzienlijk meer aandelen beschikbaar.   

Staan de aandelen op mijn naam?


Tegenwoordig vaak niet meer. Vroeger stonden de aandelen wel op naam. Tegenwoordig is dit dus niet meer het geval. Nu spreken we van een aandeel aan toonder. Wat zoveel inhoudt als dat degene die ze heeft ook de eigenaar is.  

Aandeelhoudersvergadering Shell en Ajax populairst

Aandeelhoudersvergadering bezoeken? (AVA)


Aandeelhouders hebben over het algemeen stemrecht tijdens de AVA. Helaas heeft bijna 80 procent van de kleine beleggers nog nooit zo’n vergadering bezocht. Dat blijkt uit onderzoek* van BinckBank onder Nederlandse particuliere beleggers. Wel zijn er een aantal AVA’s die frequenter worden bezocht. Meer weten? Lees het gehele onderzoek hier

* Data-onderzoek en enquête onder zelfbeleggers Binck Nederland maart/april 2018. 

Wat past bij u?


Zelf aan de slag of geeft u het liever uit handen?
Vertel ons iets over uzelf. Dan vertellen wij wat we voor u kunnen doen.


Ontdek het in 10 vragen!   Brochure aanvragen

De informatie op deze pagina is bedoeld ter algemene informatie en is niet bedoeld als advies. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Wij adviseren u om eventuele transacties altijd te toetsen aan de uitkomst van de Kennis- en ervaringstoets en om niet te beleggen in financiële instrumenten waarvan u de risico’s niet begrijpt. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend.