Wat zijn aandelen?

Een aandeel is een waardepapier waarmee een belegger een stukje van een bedrijf in handen krijgt. Als het bedrijf succesvol is kunt u daarvan profiteren in de vorm van dividend en koerswinst. Ook heeft u met een aandeel stemrecht op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf en krijgt u over het algemeen voorrang bij de uitgifte van nieuwe aandelen.

De eigenschappen van aandelen in het kort.

Een bewijs van deelneming in het eigen vermogen van een onderneming. Een aandeelhouder is daardoor mede-eigenaar van de onderneming voor het percentage aandelen dat hij bezit. Aan een aandeel is gewoonlijk stemrecht verbonden. Een aandeelhouder heeft in principe recht op dividend als een onderneming dit uitkeert. In Nederland worden aandelen van beursgenoteerde ondernemingen verhandeld op de effectenbeurs van Euronext Amsterdam. Diverse factoren zoals vraag en aanbod (bij beursgenoteerde aandelen), economische en bedrijfsmatige ontwikkelingen zijn bepalend voor de waarde of de koers van een aandeel. Als de resultaten aan het einde van een bepaalde periode goed zijn, kan het bedrijf besluiten om dividend uit te keren. Als aandeelhouder krijg je inspraak op de aandeelhoudersvergadering. Hoe meer aandelen u in bezit hebt, hoe groter de inspraak is.

Dividend en koerswinst op aandelen.

Als een bedrijf winst maakt kan het er voor kiezen om (een gedeelte van) de winst uit te keren aan aandeelhouders. Dit dividend is voor veel beleggers een belangrijke reden om een aandeel te kopen. Dividend op aandelen kan een interessant alternatief zijn voor een spaarrekening omdat u hier ook een vast inkomen mee genereert. Een bekend dividendaandeel is oliegigant Royal Dutch Shell dat in haar lange historie elk jaar dividend heeft uitgekeerd aan haar aandeelhouders. Bedrijven waar het niet goed mee gaat zullen over het algemeen hun dividend verlagen of zelfs beëindigen. Maar zelfs bedrijven die verlies maken, kunnen toch besluiten om dividend uit te keren aan de aandeelhouders. Daarmee kan de directie het signaal afgeven dat het toch vertrouwen houdt in de toekomst van het bedrijf.

Een bedrijf is niet verplicht om de winst als dividend uit te keren en kan er ook voor kiezen om deze te investeren. Met name jonge bedrijven hopen op die manier harder te kunnen groeien wat uiteindelijk ook in het belang is van de aandeelhouders. Beleggers die in dit soort groeiaandelen beleggen zijn niet geïnteresseerd in het dividend, maar hopen hun rendement te behalen met koerswinst op het aandeel.

Waarom beleggen in aandelen?

Met de huidige lage spaarrente, inflatie en vermogensrendementsheffing zien veel mensen hun vermogen eerder afnemen dan toenemen. Om geld te laten groeien, moet men dus bereid zijn om meer risico te nemen dan bij sparen het geval is. Want alleen met beleggen heeft u de kans om een hoger rendement te behalen.

En dan komt u al snel uit bij aandelen, want daarmee kunt u - gemiddeld genomen - een beter rendement behalen dan op een spaarrekening. Het rendement van de aandelen uit de AEX in de afgelopen 25 jaar was - inclusief het dividendrendement van 3% - rond de 7% per jaar. Natuurlijk staat daar tegenover dat u met aandelen wel een groot (koers)risico loopt. U kunt zelfs uw gehele inleg verliezen.

Beleggen kent risico's, uw inleg kan minder waard worden.

 

Aandelen kopen bij BinckBank

Bij BinckBank kunt u op verschillende beurzen in aandelen beleggen zoals de Duitse DAX en de Amerikaanse beurzen NYSE, NASDAQ en natuurlijk de beurs in Amsterdam. Hier kunt u alle bekende aandelen verhandelen, denk aan bekende Nederlandse aandelen zoals Philips, ING en Akzo, maar ook de belangrijkste Europese en Amerikaanse aandelen. Bijvoorbeeld Apple, Google, BMW en Danone. Wilt u een aandeel kopen? Dat is heel eenvoudig bij Binckbank. Open een rekening, doe een overboeking en u kunt gelijk aan de slag.

In de demo hiernaast ziet u hoe u een aandelenorder plaatst!

Alle beleggingsinstrumenten

Bij BinckBank is het mogelijk om in bijzonder veel beleggingsinstrumenten te beleggen waarbij elk instrument zijn eigen, unieke, kenmerken heeft. Leer nu meer over aandelenbeleggingsfondsen, ETF's, turbo's, opties, futures, obligaties en warrants.

Wilt u ervaring opdoen met aandelen?
Open een rekening en oefen met de schaduwportefeuille.


Meer beleggingsinstrumenten   Ja, ik wil ook beleggen bij BinckBank

De informatie op deze pagina is bedoeld ter algemene informatie en is niet bedoeld als advies. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Wij adviseren u om eventuele transacties altijd te toetsen aan de uitkomst van de Kennis- en ervaringstoets en om niet te beleggen in financiële instrumenten waarvan u de risico’s niet begrijpt. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend.