Wat is de AMX?

De Amsterdamse Midkap Index (AMX) is een aandelenindex van de beurs in Amsterdam. In deze index zijn de 25 middelgrote beursgenoteerde ondernemingen opgenomen. De 25 grootste en meest verhandelde beursgenoteerde bedrijven staan genoteerd op de AEX. De AMX is de kleine broer van de AEX en bestaat sinds 1995. Deze index wordt in de volksmond de midkap genoemd. Dit is een samentrekking van ‘midden’ en ‘kapitalisatie’. Er bestaat namelijk ook een Small Cap index, de AScX: Amsterdam Small Cap Index.

Wat is het verschil tussen de AMX- en AEX-index?

De AEX is de eredivisie met de 25 grootste en meest verhandelde bedrijven van Nederland. De AMX kun je vergelijken met de eerste divisie, de kweekvijver met talenten die het wellicht tot de AEX schoppen. Doordat de AMX uit wat kleinere bedrijven bestaat, is de index ietwat volatieler. Vaak zijn de pieken en dalen ook wat heftiger. Doordat de bedrijven in de AMX wat minder groot zijn dan de multinationals uit AEX, merk je vaak dat hoog- en laagconjunctuur eerder zichtbaar zijn. Zo zijn de dalingen bij een crisis over het algemeen scherper en forser, maar ook het herstel is sneller. De AMX is mede hierdoor een geliefde index onder de wat meer avontuurlijke beleggers.


"AMX"

Uitgelegd door Peter Siks, Beleggerstrainer bij BinckBank.

Bij BinckBank delen we onze kennis graag met je, vandaar deze video. Kijk en lees echter gerust verder en leer meer over de geheimen van de financiële wereld.


Bekijk alle begrippen →

Geld verdienen met
de Midkap index.

Er staan vele groeiende en winstgevende bedrijven genoteerd op de Midkap. Hier kan je eenvoudig in beleggen. Maar er zijn ook andere producten die gebaseerd zijn op de AMX. Denk je aan futures, opties, turbo's en sprinters. Er zijn zelfs beleggingsfondsen die interessante aandelen uit de Midkap selecteren. En mede door de groeiende populariteit van Midkapfondsen, zijn er nu ook ETF's die de AMX zo goed mogelijk proberen te volgen.

De koers van de AMX.

Bij BinckBank kan je de exacte stand van de AMX zien. Bovendien ziet u alle afgeleide producten, zoals de futures op de Midkap en de aandelen van de AMX.

Deze informatie is kosteloos voor alle beleggers bij BinckBank. Ook de koers van de onderliggende aandelen waaruit de AMX is opgebouwd kan je eenvoudig bekijken.

Samenstelling AMX:

Aandeel: Tickercode:
Air France-KLM AP
Altice ATC
AMG AMG
Aperam APAM
Arcadis ARCAD
ASM International ASM
BAM BAM
Basic-Fit BFIT
BE Semicondductor BESI
Boskalis BOKA
Corbion CRBN
Eurocommercial ECMA
Fagron FAGR
Flow Traders FLOW
FUGRO FUR
GrandVision GVNV
Intertrust INTER
OCI OCI
PostNL PNL
SBM Offshore RAND
Signify LIGHT
TKH Group TKH
TomTom TOM2
WDP WDP
Wereldhave WES

Bron: Euronext.com, Oktober 2019.

Wat past bij u?


Zelf aan de slag of geeft u het liever uit handen?
Vertel ons iets over uzelf. Dan vertellen wij wat we voor u kunnen doen.


Ontdek het in 10 vragen!   Brochure aanvragen

De informatie op deze pagina is bedoeld ter algemene informatie en is niet bedoeld als advies. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Wij adviseren u om eventuele transacties altijd te toetsen aan de uitkomst van de Kennis- en ervaringstoets en om niet te beleggen in financiële instrumenten waarvan u de risico’s niet begrijpt. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend.