Wat is de AMX?

De Amsterdamse Midkap Index (AMX) is een aandelenindex van de beurs in Amsterdam. In deze index zijn de 25 middelgrote beursgenoteerde ondernemingen opgenomen. De 25 grootste en meest verhandelde beursgenoteerde bedrijven staan genoteerd op de AEX. De AMX is de kleine broer van de AEX en bestaat sinds 1995. Deze index wordt in de volksmond de midkap genoemd. Dit is een samentrekking van ‘midden’ en ‘kapitalisatie’. Er bestaat namelijk ook een Small Cap index, de AScX: Amsterdam Small Cap Index.

Wat is het verschil tussen de AMX- en AEX-index?

De AEX is de eredivisie met de 25 grootste en meest verhandelde bedrijven van Nederland. De AMX kun je vergelijken met de eerste divisie, de kweekvijver met talenten die het wellicht tot de AEX schoppen. Doordat de AMX uit wat kleinere bedrijven bestaat, is de index ietwat volatieler. Vaak zijn de pieken en dalen ook wat heftiger. Doordat de bedrijven in de AMX wat minder groot zijn dan de multinationals uit AEX, merk je vaak dat hoog- en laagconjunctuur eerder zichtbaar zijn. Zo zijn de dalingen bij een crisis over het algemeen scherper en forser, maar ook het herstel is sneller. De AMX is mede hierdoor een geliefde index onder de wat meer avontuurlijke beleggers.

Geld verdienen met
de Midkap index.

Er staan vele groeiende en winstgevende bedrijven genoteerd op de Midkap. Hier kan je eenvoudig in beleggen. Maar er zijn ook andere producten die gebaseerd zijn op de AMX. Denk je aan futures, opties, turbo's en sprinters. Er zijn zelfs beleggingsfondsen die interessante aandelen uit de Midkap selecteren. En mede door de groeiende populariteit van Midkapfondsen, zijn er nu ook ETF's die de AMX zo goed mogelijk proberen te volgen.

De koers van de AMX.

Bij BinckBank kan je de exacte stand van de AMX zien. Bovendien ziet u alle afgeleide producten, zoals de futures op de Midkap en de aandelen van de AMX.

Deze informatie is kosteloos voor alle beleggers bij BinckBank. Ook de koers van de onderliggende aandelen waaruit de AMX is opgebouwd kan je eenvoudig bekijken.


"AMX"

Uitgelegd door Peter Siks, Beleggerstrainer bij BinckBank.

Bij BinckBank delen we onze kennis graag met je, vandaar deze video. Kijk en lees echter gerust verder en leer meer over de geheimen van de financiële wereld.


Bekijk alle begrippen →

Samenstelling AMX:

Aandeel: Tickercode: Weging:
Adyen ADYEN 6,07%
Air France-KLM AP 8,23%
AMG AMG 2,44%
Aperam APAM 3,42%
Arcadis ARCAD 2,16%
ASM International ASM 5,31%
BE Semicondductor BESI 3.64%
Boskalis BOKA 5,32%
Corbion CRBN 3,98%
Eurocommercial ECMA 3,48%
Flow Traders FLOW 2,81%
FUGRO FUR 1,85%
GrandVision GVNV 3,52%
IMCD IMCD 8,10%
Intertrust INTER 3,24%
OCI OCI 3,26%
PostNL PNL 2,49%
SBM Offshore RAND 6,54%
Sligro Food Group SLIGR 2,23%
Takeaway TKWY 4.41%
TKH Group TKH 4,54%
TomTom TOM2 2,96%
WDP WDP 5,50%
Wereldhave WES 2,69%

Bron: Euronext.com, December 2018.

Begin nu met beleggen!
Start en ontvang € 200 transactietegoed.


Open een rekening   Informatiepakket aanvragen

De informatie op deze pagina is bedoeld ter algemene informatie en is niet bedoeld als advies. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien je zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doe je dat voor eigen rekening en risico. Wij adviseren je om eventuele transacties altijd te toetsen aan de uitkomst van de Kennis- en ervaringstoets en om niet te beleggen in financiële instrumenten waarvan je de risico’s niet begrijpt. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend.