Wat is de BEL20?

De BEL20 is de Belgische variant van de Nederlandse AEX. De BEL20 is opgericht in maart 1991. De index bevat de 20 grootste en meest verhandelde beursgenoteerde bedrijven uit België. Net als bij de AEX tellen alle bedrijven in de index mee in de totale waarde van de index en net als in de AEX hebben alle bedrijven een bepaald gewicht dat de index beïnvloedt. Bij de AEX is deze weging maximaal 15%, bij de BEL20 is dat momenteel 12%. Op deze manier wordt voorkomen dat één bedrijf teveel invloed kan uitoefenen op de stand van de index.

Welke bedrijven vind je in de BEL20?

De beursgenoteerde bedrijven die in de BEL20 komen, worden jaarlijks op de eerste handelsdag van maart bepaald door NYSE Euronext aan de hand van diverse criteria. Een aantal bekende bedrijven in de BEL20 zijn AB Inbev (brouwerij), Belgacom (telefonie), Delhaize (transport), BPost (post), Galapagos (geneesmiddelen) en ING (bank).


"BEL20"

Uitgelegd door Peter Siks, Beleggerstrainer bij BinckBank.

Bij BinckBank delen we onze kennis graag met u, vandaar deze video. Kijk en lees gerust verder en leer meer over de geheimen van de financiële wereld.


Bekijk alle begrippen →

Alle indices in de begrippenlijst

Bij BinckBank is het mogelijk om aandelen te kopen die beschikbaar zijn via verschillende indices: AEX, AMX, AScX, Bel20, CAC40DAX30MSCI, Nasdaq, Nikkei, NYSES&P 500

Wat past bij u?


Zelf aan de slag of geeft u het liever uit handen?
Vertel ons iets over uzelf. Dan vertellen wij wat we voor u kunnen doen.


Ontdek het in 10 vragen!   Brochure aanvragen

De informatie op deze pagina is bedoeld ter algemene informatie en is niet bedoeld als advies. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Wij adviseren u om eventuele transacties altijd te toetsen aan de uitkomst van de Kennis- en ervaringstoets en om niet te beleggen in financiële instrumenten waarvan u de risico’s niet begrijpt. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend.