Wat is beleggen?

Beleggen. Wat is dat ook alweer? Is het geld investeren op de beurs? Of is het kopen van aandelen en opties. En een huis kopen? Strikt genomen kunt u alle voorbeelden hierboven als beleggen zien. De definitie van beleggen is: het investeren van geld voor een bepaalde periode om er een financieel voordeel uit te halen. Een studie of een gezonde levensstijl is ook een investering waar men later de vruchten van plukt. Wij beperken ons hier tot investeren op de beurs. Nog even voor de duidelijkheid: je hebt speculeren en beleggen. Wij hebben het hier over beleggen.

Doel van beleggen?

Zoals gezegd is het doel van beleggen is altijd om er een financieel voordeel uit te halen. Natuurlijk is dat makkelijker gezegd dan gedaan en kan dit op veel verschillende manieren. Het is slim om een doel voor ogen te hebben. Dit is voor iedereen anders. Leuk om te weten! BinckBank heeft onderzocht wat men zou doen met 1 ton. Het is afhankelijk van de leeftijd maar de 4 grootste onderdelen zijn: vakantie, eerder met pensioen, nieuwe auto of een eigen huis.

Waarom beleggen?

Er zijn vele redenen om te beleggen: een appeltje voor de dorst, een mooie reis, je eerste huis, of een tweede huis? Studie voor de kinderen, een auto, een verrassing voor je vriendin of vriend. Of simpelweg het fijne gevoel om een buffer te hebben. Ook trekt de overheid zich wat meer terug. Voor zaken als studie, eerder stoppen met werken en een aankoop van uw droomhuis, moet u steeds meer zelf doen.

Waar moet u op letten bij beleggen?

  • Check of uw doelen haalbaar zijn.
  • Beleg alleen met geld dat u kunt missen.
  • Zorg voor voldoende spreiding
  • Beleg alleen in producten of bedrijven die u begrijpt.
  • En bovenal. Let op de kosten.

Wilt u meer lezen over tips voor beginnende beleggers? Meer informatie over beginnen met beleggen.

Beleggen in beleggingsinstrumenten?

Er zijn veel verschillende soorten instrumenten om mee te beleggen. Aandelen kent iedereen natuurlijk, maar er zijn verschillende instrumenten met allemaal verschillende eigenschappen. Denk aan opties, beleggingsfondsen, staats- en bedrijfsobligaties ETF’s, futures en turbo’s. Lees er meer over op binck.nl/beleggingsinstrumenten.

Beleggen in aandelen

Met de koop van een aandeel wordt je voor een klein stukje eigenaar van een bedrijf. Als dit bedrijf succesvol is, dan profiteert u daarvan in de vorm van dividend en koerswinst. Ook heeft u met een aandeel stemrecht op de aandeelhoudersvergadering.

Meer over aandelen

 

Beleggen in obligaties

Met een obligatie leent u geld aan een overheid of een bedrijf. In ruil hiervoor ontvangt u rente in de vorm van een couponbetaling. Een obligatie is dus een schuldbewijs. Obligaties worden over het algemeen gezien als het defensieve gedeelte van een beleggingsportefeuille.

Meer over obligaties

Kenmerken en risico’s van beleggen

Beleggen is niet zonder risico. Daar zijn we graag helder over. De beurs kan stijgen en dalen. Beleg alleen met het geld dat u kunt missen. Want uw beleggingen kunnen minder waard worden. Maar toch levert beleggen op de lange termijn vaak meer op.

Wat past bij u?

Gaat u zelf aan de slag of geeft u het liever uit handen?
Vertel ons iets over uzelf. Dan vertellen wij wat we voor u kunnen doen.

Ontdek het in 10 vragen!   Meer begrippen

De informatie op deze pagina is bedoeld ter algemene informatie en is niet bedoeld als advies. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Wij adviseren u om eventuele transacties altijd te toetsen aan de uitkomst van de Kennis- en ervaringstoets en om niet te beleggen in financiële instrumenten waarvan u de risico’s niet begrijpt. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend.