Wat is de benchmark?

De benchmark is een meetlat of ijkpunt waarmee de prestaties van een beleggingsfonds of vermogensbeheerder kunnen worden beoordeeld. Vaak gaat dit op basis van een vergelijkbare index.


"Benchmark"

Uitgelegd door Peter Siks, Beleggerstrainer bij BinckBank.

Bij BinckBank delen we onze kennis graag met je, vandaar deze video. Kijk en lees echter gerust verder en leer meer over de geheimen van de financiële wereld.


Bekijk alle begrippen →

Benchmark bij vermogensbeheer

Voor vermogensbeheer wordt veel gebruik gemaakt van een benchmark om aan te geven hoe goed of slecht de vermogensbeheerder presteert. Zit de vermogensbeheerder boven de benchmark dan heeft hij goed gepresteerd. Zit hij onder de benchmark dan is het minder goed gegaan.

Waarom een benchmark gebruiken?


Er zijn verschillende soorten van vermogensbeheer. Zo heb je vermogensbeheer waarbij er op basis van jouw unieke wensen een portefeuille wordt opgebouwd. Hierbij is de portefeuille logischerwijs voor iedereen anders. Door gebruik te maken van een benchmark kan je de prestaties van de vermogensbeheerder beoordelen. Daarnaast heb je ook online vermogensbeheer. Waarbij er vaak een aantal smaken zijn waaruit je kunt kiezen. Deze zijn voornamelijk op basis van een risicoprofiel. Hierbij wordt veel gewerkt met fondsen of vergelijkingen van indices. Dit maakt het makkelijker om een benchmark op te zetten. Het doel van de vermogensbeheerder hoeft niet altijd te zijn om het beter te doen dan de benchmark. Het kan ook gericht zijn op het behoud van vermogen.

Voorbeeld van de werking


Stel de benchmark staat op -5% en jouw vermogensbeheerder heeft een rendement behaald van -3%. Dan heeft de vermogensbeheerder beter gepresteerd dan de markt. Dit klinkt misschien vreemd omdat je een negatief resultaat hebt. Maar de beheerder heeft er wel voor gezorgd dat het verlies maar 3% is i.p.v. de 5% van de benchmark. Het kan ook zo zijn dat je een rendement hebt van 8% maar de benchmark staat op 17%. Dan heb je dus wel 8% rendement maar het had beter gekund aangezien de benchmark staat op 17%. Het blijft natuurlijk beleggen en beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg of een deel ervan verliezen.

Benchmark Fondsbeleggen

Ook voor fondsbeleggen wordt veel gebruik gemaakt van een benchmark. Deze zijn wel iets anders en zijn vaak op basis van een index.

Wat voor benchmark gebruikt men bij Fondsbeleggen?


Bij fondsbeleggen wordt er veel gekeken naar een vergelijkbare index. Stel je hebt een fonds welke volledig is gericht op aandelen van bedrijven uit Nederland. Dan zou er als benchmark gekeken kunnen worden naar de AEX-index. Echter als het fonds voor bijvoorbeeld 50% bestaat uit AEX aandelen en 50 AMX aandelen moet je misschien kiezen voor een gemiddelde van beide indices. De kunst voor de fondsbeheerder zit er natuurlijk in beter te presteren als de index/benchmark. Daarnaast zijn er natuurlijk ook fondsen die een index zo nauwkeurig mogelijk volgen. Voor hen is de uitdaging zo dicht mogelijk te blijven bij de benchmark.

Kan je dan voor ieder fonds een index als benchmark hanteren?


Nee, dat gaat helaas niet. In veel gevallen wel maar er zijn natuurlijk ook specifieke fondsen. Bijvoorbeeld bij duurzame fondsen die alleen investeren in groene/milieuvriendelijke projecten. Hiervoor kan je geen index volgen. Wel kan er een benchmark worden opgesteld van bijvoorbeeld de grootste 25 duurzame projecten in de regio waarin word belegd.

Wat past bij u?

Gaat u zelf aan de slag of geeft u het liever uit handen?
Vertel ons iets over uzelf. Dan vertellen wij wat we voor u kunnen doen.

Ontdek het in 10 vragen!   Meer begrippen

De informatie op deze pagina is bedoeld ter algemene informatie en is niet bedoeld als advies. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Wij adviseren u om eventuele transacties altijd te toetsen aan de uitkomst van de Kennis- en ervaringstoets en om niet te beleggen in financiële instrumenten waarvan u de risico’s niet begrijpt. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend.