Wat zijn beurskoersen?

Als u tijdens werktijd uw tv aanzet of een nieuwssite bekijkt, dan ziet u vele beurskoersen voorbij komen. Deze koersen geven aan tegen welke prijs of koers een aandeel van een bedrijf wordt verhandeld. Vaak zijn de beurskoersen van de AEX voor de Nederlandse belegger het meest interessant, maar daarnaast zijn de koersen van bedrijven uit de Verenigde Staten vaak maatgevend voor het algemene sentiment. De Verenigde Staten zijn economisch zeer belangrijk. Als het economisch wat minder gaat in de VS, dan merken we dat in Nederland en Europa ook. Gaat het goed in de VS, dan wordt er vaak ook meer geld verdiend in Europa.


"Beurskoersen"

Uitgelegd door Peter Siks, Beleggerstrainer bij BinckBank.

Bij BinckBank delen we onze kennis graag met u, vandaar deze video. Kijk en lees echter gerust verder en leer meer over de geheimen van de financiële wereld.


Bekijk alle begrippen →

Hoe komt een beurskoers
tot stand?

De beurskoers van bijvoorbeeld Heineken, is de prijs waarvoor een aandeel van eigenaar wisselt. Feitelijk is de prijs van een haring op de Albert Cuypmarkt hetzelfde. De haring wordt alleen niet verkocht op de beurs, maar op de markt. Daarom is het in dit voorbeeld de marktprijs, maar het idee is hetzelfde. De koers of prijs van een aandeel komt tot stand door vraag en aanbod. Als de vrager bijvoorbeeld € 50 voor een aandeel wil betalen en er is een bezitter van het aandeel die het aandeel voor deze prijs van de hand wil doen, dan is er is een transactie. De beurskoers is op dat moment dus € 50. De wet van vraag en aanbod geldt op de beurs net als op de markt.

Waar kunt u beurskoersen vinden?

Beurskoersen vindt u op financiële websites, in de krant, op teletekst en bij uw bank of broker. Meestal zijn deze koersen redelijk recent, soms zijn ze een half uur of een kwartier vertraagd. Vaak krijgt u bij gespecialiseerde websites of brokers realtime koersinformatie. Realtime betekent: de exacte beurskoers die op precies dat moment op de beurs tot stand komt. Daarnaast kennen we ook realtime streaming beurskoersen. Dit is de meest recente beurskoers, die bovendien continu wordt ververst; dit ziet u aan een groene of rode kleur die oplicht als de koers stijgt of daalt. Voor actieve beleggers is de meest actuele beurskoers van groot belang. Udoet vast en zeker liever niet uw boodschappen op basis van de prijzen van gisteren. Dat klinkt logisch, maar bij sommige banken kan het nog zo werken.

Wat kosten realtime streaming beurskoersen?


De realtime beurskoersen van aandelen kunt u op het internet vinden. Of bij uw bank of broker. Wilt u de realtime koersen van buitenlandse aandelen, of de wat minder bekende Nederlandse fondsen? Dan zal u hier in de praktijk vaak voor moeten betalen. Gelukkig bieden steeds meer brokers hun informatie kosteloos aan. Zo ook BinckBank. Voor particuliere beleggers zijn bij BinckBank de beurskoersen van alle bekende Europese beurzen gratis, voor Euronext zijn deze realtime en streaming.

Wat past bij u?


Zelf aan de slag of geeft u het liever uit handen?
Vertel ons iets over uzelf. Dan vertellen wij wat we voor u kunnen doen.


Ontdek het in 10 vragen!   Brochure aanvragen

De informatie op deze pagina is bedoeld ter algemene informatie en is niet bedoeld als advies. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Wij adviseren u om eventuele transacties altijd te toetsen aan de uitkomst van de Kennis- en ervaringstoets en om niet te beleggen in financiële instrumenten waarvan u de risico’s niet begrijpt. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend.