Wat is een broker?

De van oorsprong Engelse term broker staat voor tussenpersoon die handel faciliteert. Dit geldt voor de hedendaagse effectenhandel nog steeds. Om als particuliere belegger actief te mogen zijn ‘op de beurs’ heb je een broker nodig. Dit kan een gespecialiseerde effectenbank zijn zoals BinckBank of een van de grootbanken die dan functioneert als broker.


"Broker"

Uitgelegd door Peter Siks, Beleggerstrainer bij BinckBank.

Bij BinckBank delen we onze kennis graag met je, vandaar deze video. Kijk en lees echter gerust verder en leer meer over de geheimen van de financiële wereld.


Bekijk alle begrippen →

Wat doet een broker?

Doordat brokers zich specialiseren in online effectenhandel, zijn ze over het algemeen wat voordeliger, bekwamer en servicegerichter dan andere banken. Een broker gebruikt het internet om snel orders van klanten naar de beurs te kunnen sturen.

Broker tarieven. Is goedkoper altijd beter?

Als u belegt bij een broker kunnen er kosten in rekening worden gebracht voor koersinformatie, het uitbetalen van dividend of het bewaren van effecten. Verder brengen alle brokers en banken transactiekosten in rekening. Dat zijn de kosten die in rekening worden gebracht voor de aan- of verkoop van aandelen of opties. Door het internet zijn alle kosten fors gedaald. Daar waar je in de jaren ’90 meer dan 100 Nederlandse guldens aan transactiekosten betaalde voor een aantal aandelen Heineken, betaal je nu vaak niet meer dan een tientje per transactie. Een fors verschil.

5 overwegingen voor het kiezen van de juiste broker


Let op de tarieven, maar bezuinig nooit op veiligheid

Let op de kosten! Deze hebben direct invloed op jouw rendement. Maar soms is goedkoop- duurkoop. En stunten met tarieven kan aantrekkelijk zijn, maar je wil ten allen tijde een IceSave scenario voorkomen. Doe je huiswerk, let op verborgen kosten en kleine lettertjes en gebruik vooral je gezond verstand.

Krijgt je analysemogelijkheden? En zijn deze kosteloos?

Informatie en de juiste tools zijn heel belangrijk. Hoeveel dividend keert Philips uit? Hoe denken analisten over Unilever? Of, welke optieserie is voor mij het meest winstgevend? Op al deze vragen wil je graag een juist antwoord.

Ontvangt je ondersteuning en educatie?

Kan je desgewenst jouw kennis bijspijkeren zonder al te veel te hoeven betalen? Dat is vooral voor beginnende beleggers een interessante overweging. Neem deze optie gerust mee in jouw keuze.

Is de klantenservice goed en deskundig?

Stel, je hebt een vraag over jouw portefeuille, een aandeel of de uitbetaling van dividend. Dan is het prettig als je hierover van gedachte kan wisselen met een Nederlands sprekende en deskundige medewerker. Spreken de medewerkers Nederlands? En zijn de medewerkers goed opgeleid?

Zijn er mobiele apps beschikbaar?

Vooral als je vaak onderweg bent of wel eens op vakantie gaat, kan het handig zijn om een beleggingsapplicatie of mobiele website te hebben. Steeds meer banken en brokers bieden apps aan; het begint bijna vanzelfsprekend te worden, maar dat is het nog niet overal.

Wat past bij jou?


Ga je zelf aan de slag of geef je het liever uit handen?
Vertel ons iets over jezelf. Dan vertellen wij wat we voor je kunnen doen.


Ontdek het in 10 vragen!   Brochure aanvragen

De informatie op deze pagina is bedoeld ter algemene informatie en is niet bedoeld als advies. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien je zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doe je dat voor eigen rekening en risico. Wij adviseren je om eventuele transacties altijd te toetsen aan de uitkomst van de Kennis- en ervaringstoets en om niet te beleggen in financiële instrumenten waarvan je de risico’s niet begrijpt. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend.