Wat betekent claimemissie?

Claimemissie is de uitgifte van nieuwe aandelen of obligaties, waarbij bestaande aandeelhouders een voorkeursrecht hebben. Deze voorkeursrechten worden claims genoemd en deze zijn op de beurs verhandelbaar.

Wanneer is er sprake van een claimemissie?

We spreken van een claimemissie als een al genoteerd bedrijf nieuwe aandelen gaat uitgeven. Door de uitgave van nieuwe aandelen zal de mogelijke winst en de waarde van het aandeel verwateren. Als compensatie hiervoor worden claimemissies afgegeven aan bestaande aandeelhouders. Dit dient ter compensatie van de verwatering die zij ervaren.


"Claimemissie"

Uitgelegd door Peter Siks, Beleggerstrainer bij BinckBank.

Bij BinckBank delen we onze kennis graag met je, vandaar deze video. Kijk en lees echter gerust verder en leer meer over de geheimen van de financiële wereld.


Bekijk alle begrippen →

Wat kan je doen met een claim?


Simpel gezegd heb je 2 keuzes: extra investeren in het bedrijf of de claim verkopen. Dit hangt volledig af van wat jij verwacht van de toekomst van het bedrijf. Hieronder leggen we allebei de opties uit met een voorbeeld van bedrijf X.

Extra investeren


Je wilt je claim toepassen en extra investeren in het bedrijf. Als voorbeeld nemen we bedrijf X die nieuwe aandelen uitgeeft. Hiervoor krijg jij als aandeelhouder een claim om de nieuwe aandelen te kopen voor een gereduceerd tarief. Je kan voor de prijs van 5 aandelen er 7 kopen. Als je extra kapitaal hebt en het vertrouwen hebt in bedrijf X kan je ervoor kiezen dit te doen.

Claim verkopen


Je wilt je claim niet toepassen omdat je geen vertrouwen hebt in de toekomst bij bedrijf X. Dan kan je het recht (de ‘claim’) die je hebt gekregen verkopen. Hiervoor krijg je direct geld dat dient als compensatie voor de verwatering van jouw aandelen in bedrijf X.

Wat past bij u?


Zelf aan de slag of geeft u het liever uit handen?
Vertel ons iets over uzelf. Dan vertellen wij wat we voor u kunnen doen.


Ontdek het in 10 vragen!   Brochure aanvragen

De informatie op deze pagina is bedoeld ter algemene informatie en is niet bedoeld als advies. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Wij adviseren u om eventuele transacties altijd te toetsen aan de uitkomst van de Kennis- en ervaringstoets en om niet te beleggen in financiële instrumenten waarvan u de risico’s niet begrijpt. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend.