Wat is een commodity?

Commodity is de Engelse vertaling voor ‘koopwaar’. Commodities zijn goederen en grondstoffen, zoals goud, olie, graan, koffie. Veel producten die in bulk kunnen worden verhandeld. Ze kunnen fysiek of op termijncontracten worden verhandeld.

Handelen in een commodity

Er zijn verschillende manieren om te handelen in een commodity. De meest simpele manier is het daadwerkelijk kopen van een commodity. Echter zijn er maar weinig mensen die dit privé doen. Dit is eerder voor bedrijven die een bepaalde grondstof nodig hebben. Daarnaast kan je ook aandelen kopen van bedrijven die een bepaalde commodity maken. Hiermee beleg je indirect in die commodity. Als laatste kan je ook met termijncontracten handelen in commodities.


"Commodity"

Uitgelegd door Peter Siks, Beleggerstrainer bij BinckBank.

Bij BinckBank delen we onze kennis graag met u, vandaar deze video. Kijk en lees echter gerust verder en leer meer over de geheimen van de financiële wereld.


Bekijk alle begrippen →

Wanneer heeft u het over commodities?

De definitie van een commodity is vrij ingewikkeld. Om het wat eenvoudiger is de volgende opsomming gemaakt met eigenschappen van een commodity.

  • De prijs komt altijd tot stand op basis van vraag en aanbod
  • De goederen worden altijd in grote hoeveelheden (bulk) verkocht/gekocht
  • De goederen kunt u fysiek kopen
  • De meeste goederen kunt u voor een langere termijn opslaan of bewaren
  • De goederen worden op basis van een gestandaardiseerde methode aangeboden. Hierdoor zijn de producten van alle leveranciers gelijk. Bij een commodity is er geen kwaliteitsverschil.

Wat is een bekende commodity?

Er zijn verschillende bekende commodities. Echter is een goed tot de verbeelding sprekende commodity goud. Deze voldoet aan de alle genoemde eisen en kent iedereen. Natuurlijk zijn er nog veel meer voorbeelden van commodities. Hieronder een lijst met voorbeelden:

  • Edelmetaal: goud en zilver
  • Metalen: koper, tin of aluminium
  • Agrarisch: graan, cacao of pinda’s
  • Energie: aardgas, olie of propaan

Wat past bij u?


Zelf aan de slag of geeft u het liever uit handen?
Vertel ons iets over uzelf. Dan vertellen wij wat we voor u kunnen doen.


Ontdek het in 10 vragen!   Brochure aanvragen

De informatie op deze pagina is bedoeld ter algemene informatie en is niet bedoeld als advies. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Wij adviseren u om eventuele transacties altijd te toetsen aan de uitkomst van de Kennis- en ervaringstoets en om niet te beleggen in financiële instrumenten waarvan u de risico’s niet begrijpt. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend.