Wat is een converteerbare obligatie?

Een converteerbare obligatie is een obligatielening die onder bepaalde voorwaarden kan worden ingewisseld in een ander soort effect, meestal aandelen. Converteerbare obligaties worden ook wel convertible bonds genoemd.

Hoe werkt een converteerbare obligatie?

De basis is gelijkt aan een 'gewone' obligatie. Echter heb je bij een converteerbare obligatie een extra optie. Dit houdt in dat je de obligatie ook kan omzetten in bijvoorbeeld aandelen. Het aantal aandelen dat je kan krijgen bij een converteerbare obligatie staat wel op voorhand vast. Je hoeft dit niet te doen als je liever gewoon je rente wilt blijven ontvangen tot aan het einde van de looptijd. Het geeft jouw als belegger dus een extra optie.


"Converteerbare obligatie"

Uitgelegd door Peter Siks, Beleggerstrainer bij BinckBank.

Bij BinckBank delen we onze kennis graag met je, vandaar deze video. Kijk en lees echter gerust verder en leer meer over de geheimen van de financiële wereld.


Bekijk alle begrippen →

Voorbeeld van converteerbare obligatie.


Stel je koop een converteerbare obligatie van aandeel ABC (waarde € 1.000,-). Hierop krijg je 2% rente per jaar. Echter als je een ‘gewone’ obligatie koopt krijg je 3% rente per jaar. In de voorwaarden staat dat je de converteerbare obligatie kan omruilen naar 20 aandelen. Het aandeel noteert bij de aankoop € 48,-. Het verschil in rente tussen de obligaties komt neer op € 10,- per jaar.

Positieve uitkomst

Stel het aandeel stijgt naar € 55 per stuk. Dan is de waarde van de aandelen € 55 x 20 stuks = € 1.100,- een rendement van 10%. Hierbij zou je dus 7% meer verdienen dan de ‘gewone’ obligatie.

Negatieve uitkomst.

Stel het aandeel stijgt niet maar daalt naar € 45,-. Dan geeft het uitoefenen je een waarde van € 900,-. In dit geval kan je de obligatie beter laten uitbetalen en de 2% rente innen. Hierbij is je verlies het verschil tussen de converteerbare obligatie en de ‘gewone’ obligatie. Wat neerkomt op € 10,- en 1%. Wel heb je alsnog 2% rendement op je inleg.

Waarom zou je kiezen voor een converteerbare obligatie?

Dit is voor iedereen anders. Echter is de voornaamste keuze om te kiezen voor een converteerbare obligatie dat je bij een koerswinst hier van kan profiteren. Wel krijg je hierdoor een lagere vergoeding voor je obligatie. Het heeft dus zoals altijd effect op het risico dat je neemt en het rendement dat hiermee samen gaat.

Wat past bij u?


Zelf aan de slag of geeft u het liever uit handen?
Vertel ons iets over uzelf. Dan vertellen wij wat we voor u kunnen doen.


Ontdek het in 10 vragen!   Brochure aanvragen

De informatie op deze pagina is bedoeld ter algemene informatie en is niet bedoeld als advies. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Wij adviseren u om eventuele transacties altijd te toetsen aan de uitkomst van de Kennis- en ervaringstoets en om niet te beleggen in financiële instrumenten waarvan u de risico’s niet begrijpt. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend.