Wat is deeltijdpensioen?

Bij een deeltijdpensioen gaat een werknemer gedeeltelijk met pensioen. Je stopt nog niet volledig met werken maar gaat wel minder werken dan voorheen. Zodoende wordt de overgang van een werkend leven naar het uiteindelijke pensioen soepeler. 

Hoe werkt deeltijdpensioen?

Bij deeltijdpensioen kies je ervoor om voor je AOW-leeftijd al wat minder te gaan werken en gebruik te maken van je pensioenpot. Het is bijvoorbeeld mogelijk om vanaf je 60ste in plaats van vijf dagen vier dagen te gaan werken. Voor het verschil wat je dan krijgt in salaris kan je een stukje van je pensioen gebruiken. Zo heb je er financieel geen last van en kan je rustig wennen aan je pensioen. Afhankelijk van je pensioen verzekeraar kan dit vanaf je 55ste of 60ste. Houd er wel rekening mee dat je in deze periode wel minder pensioen opbouwt omdat je ook minder werkt. Hierdoor kan het zijn dat je een pensioengat krijgt.

Deeltijdpensioen zonder pensioengat.

Je kan er ook voor kiezen om bijvoorbeeld met je 60ste twee dagen minder te gaan werken en te starten met deeltijdpensioen. Dit wil niet zeggen dat je op je AOW-leeftijd ook daadwerkelijk moet stoppen. Je kan dan ook nog ervoor kiezen om bijvoorbeeld twee dagen te blijven werken tot je 70ste. Hierdoor verspreid je gewoon je werkdagen aan het einde over een langere periode. Hiermee voorkom je een mogelijk pensioengat.

Gerelateerde begrippen

Bij BinckBank staan we voor duidelijkheid. Bekijk daarom ook deze begrippen om nog meer over je pensioen te weten te komen: AOW, AOW-leeftijd, DeeltijdpensioenJaarruimte, LijfrentePensioengat, ReserveringsruimteRevisierente en Waardeoverdracht.

Wat past bij jou?


Ga je zelf aan de slag of geef je het liever uit handen?
Vertel ons iets over jezelf. Dan vertellen wij wat we voor je kunnen doen.


Open een rekening   Meer begrippen

De informatie op deze pagina is bedoeld ter algemene informatie en is niet bedoeld als advies. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Wij adviseren u om eventuele transacties altijd te toetsen aan de uitkomst van de Kennis- en ervaringstoets en om niet te beleggen in financiële instrumenten waarvan u de risico’s niet begrijpt. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend.