Wat is deeltijdpensioen?

Bij een deeltijdpensioen gaat een werknemer gedeeltelijk met pensioen. Zo stopt u nog niet volledig, maar gaat wel minder werken dan voorheen. Zodoende wordt de overgang van een werkend leven naar het uiteindelijke pensioen soepeler. 

Hoe werkt deeltijdpensioen?

Bij deeltijdpensioen kiest u ervoor om voor de AOW-leeftijd al wat minder te gaan werken en gebruik te maken van uw pensioenpot. Het is bijvoorbeeld mogelijk om vanaf je 60ste in plaats van vijf dagen vier dagen te gaan werken. Voor het verschil wat u dan krijgt in salaris gebruikt u een stukje van uw pensioen. Zo heeft u er financieel geen last van en kunt u rustig wennen aan je pensioen. Afhankelijk van de pensioenverzekeraar kan dit vanaf uw 55ste of 60ste. Houd er wel rekening mee dat u in deze periode minder pensioen opbouwt omdat u ook minder werkt. Hierdoor kan het zijn dat u een pensioengat krijgt.

Deeltijdpensioen zonder pensioengat.

Overigens kunt uer ook voor kiezen om bijvoorbeeld met je 60ste twee dagen minder te gaan werken en te starten met deeltijdpensioen. Dit wil niet zeggen dat u op uw AOW-leeftijd ook daadwerkelijk moet stoppen. U kunt dan ook nog ervoor kiezen om bijvoorbeeld twee dagen te blijven werken tot uw 70ste. Hierdoor verspreid u gewoon uw werkdagen aan het einde over een langere periode. Hiermee voorkomt u een mogelijk pensioengat.

Gerelateerde begrippen

Bij BinckBank maken we u graag wijzer. Bekijk daarom ook deze begrippen om nog meer over uw pensioen te weten te komen: AOW, AOW-leeftijd, DeeltijdpensioenJaarruimte, LijfrentePensioengat, ReserveringsruimteRevisierente en Waardeoverdracht.

Wat past bij u?


Gaat u zelf aan de slag of geeft u het liever uit handen?
Vertel ons iets over uzelf. Dan vertellen wij wat we voor u kunnen doen.


Open een rekening   Meer begrippen

De informatie op deze pagina is bedoeld ter algemene informatie en is niet bedoeld als advies. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Wij adviseren u om eventuele transacties altijd te toetsen aan de uitkomst van de Kennis- en ervaringstoets en om niet te beleggen in financiële instrumenten waarvan u de risico’s niet begrijpt. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend.